Ny FAGA fællesstand på Nordstil i Hamborg

Planlægger du at prøve kræfter med den nye nordtyske interiørmesse Nordstil i Hamborg? Så har du mulighed for at deltage på FAGAs fællesstand med tilskud fra Eksportrådet. Fællesstanden spås gode chancer for succes, da dansk design er kendt og efterspurgt i Nordtyskland, hvilket messeledelsen sætter højt på dagsordenen.

- Skrevet af Jens Kvorning, Håndværksrådet

FAGA har i samarbejde med Håndværksrådet ansøgt Eksportrådet om tilskud til at etablere en fælles dansk stand for danske gaveartikler og brugskunst på Nordstil i Hamborg fra 26.-28. juli i år. Formålet er at skabe eksport og afsætningsmuligheder for især små danske virksomheder med eget design og produktion i Danmark og ingen eller begrænset eksporterfaring. Fællesstanden skal samtidig hjælpe til at ”sluse” nye udstillere ind på det nordtyske marked, hvilket er lettere via en fællesstand, som er en dynamisk størrelse med løbende tilgang og afgang.

Tyskland er Danmarks vigtigste eksportmarked og samtidig det EU land, som har klaret sig bedst igennem den økonomiske krise. En del af FAGA’s medlemmer har opbygget eksport til Tyskland. En af de mest succesfulde virksomheder i branchen, Ib Laursen fra Ribe, har meget gode erfaringer med at opbygge eksportsalg via deres deltagelse på Hamborg messen, Nordstil. Direktør Peter Laursen, der sidder i FAGA’s bestyrelse og har udstillet på messen i Hamborg i mange år, opfordrer til at holde øje med Hamborg messen lige nu, idet Messe Frankfurt har indgået samarbejde med Messe Hamburg om at forny messen, hvilket skete her i januar med etableringen af Nordstil. 

Erfaringerne fra Nordstil er særdeles gode. Udstillerne er begejstrede for den nye profil for messen, som har en nærmest perfekt organisering med en velstruktureret og inspirerende opdeling af hallerne, et overskueligt og logisk design og sidst men ikke mindst en stærk stigning i antal besøgende og ordrer. Det har medført, at messen i modsætning til tidligere er fuldt booket. Netop derfor opfordrer Peter Laursen til at rykke nu, inden ventelisterne bliver for lange. Samtidig ser han gode muligheder for at messeledelsen vil prioritere en dansk stand, da Nordstil gerne vil have et stærkt nordisk fingeraftryk på messen, der, som navnet siger, markerer sig med ”Nord”. Det vil en fælles dansk stand med fokus på dansk design være med til at styrke.

Dertil kommer at den nye trend er kunsthåndværk og naturlige materialer, hvor dansk design er kendt og efterspurgt i Nordtyskland.

Den første udgave af Nordstil, som fandt sted fra 11.-13. januar 2014, havde 817 udstillere og 20.000 besøgende.
Læs mere om Nordstil på messefrankfurt.com
 

Fremstødet med fællesstanden har to formål:

  1. At gøre det så let som muligt for små gave- og brugskunstvirksomheder med begrænset eller ingen eksporterfaring at komme i gang med eksport til Danmarks hovedmarked. Her er Nordstil messen den bedste indgang, idet den ligger tæt på Danmark, det er en overskuelig og effektiv specialmesse, omkostningerne er betydeligt lavere end på de vigtigste gave- og brugskunstmesser; Premiere og Ambiente, i Frankfurt, og andre danske virksomheder i branchen har gode erfaringer med messen, som har udviklet sig meget positivt de seneste år.
  2. At fungere som indslusningsmekanisme for små virksomheder på en af de vigtigste gavemesser i Tyskland. Erfaringen viser desuden, at en fælles stand er et meget godt redskab til deling af viden mellem udstillerne.

Der er sendt ansøgning til Nordstil’s messeledelse, men der er ingen garanti for, at det vil lykkes FAGA og Håndværksrådet at få en fælles dansk stand allerede til juli. Det samme gælder mulighederne for at få tilskud til standen fra Eksportrådet. Men jo mere interesse FAGA’s medlemmer viser for at deltage på fælles standen, jo mere vægt kan vi lægge bag ansøgningerne. 

Vi vil derfor opfordre alle interesserede til at kontakte Jens Kvorning i Håndværksrådet på kvorning@hvr.dk eller tlf.: 30590686 og melde deres interesse. 

Fra messeområdet på Nordstil i januar 2014 - Foto: Sandra Gätke