Seneste Nyt

Ny tolkning fra EU Kommissionen: Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

I efteråret trådte de nye regler om mikroplast i kraft. Der har siden været en del spørgsmål om tolkningen af disse regler. Nu har EU Kommissionen ændret deres tolkning, når det kommer til varer og artikler, som har fast glimmer påhæftet på ydersiden. Det betyder, at de nu er undtaget fra reglerne.

- Skrevet af Dansk Erhverv

Reglerne om mikroplast trådte i kraft 17. oktober 2023. Reglerne medfører, at mikroplast ikke må markedsføres som stoffer alene eller i blandinger i en koncentration på 0,01 vægtprocent eller derover, hvis mikroplasten er til stede for at give en eftertragtet egenskab. Som udgangspunkt gælder reglerne ikke for ”artikler”. Artikler defineres under REACH som: ”En genstand, der under fremstillingen har fået en særlig form, overflade eller design, der i højere grad end den kemiske sammensætning er bestemmende for dens funktion”. Glimmer og glitter er omfattet af reglerne, hvis det indeholder mikroplast.

Siden reguleringen trådte i kraft, har der dog været drøftelser om fortolkningen af reglerne. Og netop i forhold til hvad reglerne sagde om artikler, der var påhæftet glimmer, har der været usikkerhed. I første omgang vurderede EU Kommissionen, at artikler, hvor glimmer var påhæftet med et dekorativt formål, var omfattet af reglerne, hvis glimmer kunne falde af under brug. Det betød, at dekorative genstande som julekugler og andre pyntegenstande med glimmer eller mikroplast udenpå, der kunne falde af, var omfattet af reglerne.

Men EU Kommissionen har nu ændret deres vejledning på det punkt. Nu fremgår det, at ”artikler med glitter påhæftet på deres overflade ikke er omfattet af reguleringen”. Derfor kan artikler med påsat glimmer alligevel fortsat markedsføres.

EU Kommissionen havde lovet at fremsætte en detaljeret vejledning om reglerne inden nytår. Den venter man dog stadig på, men det er forventningen, at den kommer inden sommer.

Ovenstående artikel er offentliggjort på danskerhverv.dk

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.