Kom på messe for halv pris

Håndværksrådet står bag fællesstande for små- og mellemstore virksomheder på Formex, Nordstil, TrendSet og som noget nyt på Spring Fair og på Northern Lights – sidstnævnte er Nordstils område for unge designere. ”Eksportrådet støtter messedeltagelsen ved at dække 50 pct. af omkostningerne”, lyder det fra Jens Kvorning fra Håndværksrådet.

- Skrevet af Pia Finne

Håndværksrådet har igennem en årrække stået bag fællesstande på bl.a. Nordstil og Trendset, hvor udstillerne har kunnet deltage med tilskud fra Eksportrådet. Det er sket med så stor succes, at antallet af messer gradvist er udbygget. Senest er Formex kommet til og fra januar er også Spring Fair i Birmingham med på listen over messer med danske fællestande. Nyt er også, at man til januar - ud over de faste fællesstande på Nordstil - også har fået plads stillet til rådighed i Northern Lights-området for nye, unge designere. 

”Og selv om der er god tid til messerne, vil det være en rigtig god idé for FAGA’s medlemmer at overveje deltagelse på messerne allerede nu, for jo før vi får tilmeldingerne, jo bedre placeringer kan vi få”, slår Jens Kvorning, afdelingschef i Håndværksrådet, og manden, der står bag det store arbejde, det er, at søge Eksportrådet om støtte til fællesstandene, fast. 

Det er muligt at få plads på fællestande på følgende messer: 

Trendset i München
6.-8. januar 2018
Fuldt booket! Hal A3, stand E11 og F15 DOWNLOAD HALPLAN
Hal A4, stand F49 DOWNLOAD HALPLAN
Nordstil i Hamborg
13.-15. januar 2018
Fuldt booket! Northern Lights i Hal A4, stand C49, C50 og C51 DOWNLOAD HALPLAN
(Fællesstanden i Hal A1 er fuldt booket)
Formex i Stockholm
17.-20. januar 2018
Fuldt booket! Hal A, B og C, områderne markeret med flueben DOWNLOAD HALPLAN
Spring Fair i Birmingham
4.-8. februar 2018
Kun én ledig plads Hal 6, Stand 7E04-F03, standen ligger ved siden af Rex International DOWNLOAD HALPLAN 


Spring Fair er som nævnt ny på Håndværksrådets messeliste, og den er kommet på, fordi den har været efterspurgt af flere FAGA medlemmer.  

”Vi vil meget gerne have henvendelser fra virksomheder i forhold til, hvilke messer, vi skal forsøge at få støtte til”, lyder det fra Jens Kvorning, der videre påpeger, at netop Spring Fair er en meget dyr messe at deltage på, og at de 50 pct. støtte derfor er proportionelt større. 

”Fællesstanden på Spring Fair giver FAGA’s medlemmer mulighed for på favorable vilkår at prøve kræfter med det femte nærmarked efter Oslo, Hamborg, München og Stockholm”, siger Jens Kvorning, og han forklarer, at messeledelsen har tilbudt en attraktiv fællesstand, der er let at dele op, og som er centralt beliggende i hal 6. Standen er placeret på en ”ø” på kun syv meters bredde. Det gør, at dybden på standen kan holdes nede på 3,5 meter. 

”Der er kun plads til 7-10 udstillere på fællesstanden, så hurtig tilmelding anbefales”. 

Fællesstande i Tyskland 

Traditionelt er der stor søgning på deltagelse på Håndværksrådets fællesstande på henholdsvis Nordstil i Hamborg og Trendset i München, og Jens Kvorning er meget glad for, at man nu også har fået mulighed for at tilbyde små stande på Northern Lights på Nordstil. “Northern Lights – Manufacturers and Design” området tilbyder unge designere en mulighed for at vise, hvad de kan på en professionel platform, og over de tre dage, messen varer, vil der være mulighed for at komme i kontakt med indkøbere fra hele Nordtyskland samt fra Skandinavien. 

”På Northern Lights har vi fået tildelt tre små stande, og også her er det efter først-til-mølle princippet, og dermed handler det om at være hurtigt ude, hvis man vil være med”, lyder det fra Jens Kvorning. 

På Nordstil har man herudover en 200-300 kvm fællesstand, der skal fordeles mellem udstillerne, og på TrendSet har Håndværksrådet en 300 kvm stor fællesstand. 

”Det er muligt at søge om plads på fællesstandene på flere messer, ligesom man både kan have en stand på fællesstanden og sin egen stand et andet sted på messen (dog uden tilskud)”, forklarer Jens Kvorning.

Det får man 

Deltager man i en messe på Håndværksrådets fællesstand, får man 50 pct. af omkostningerne dækket via tilskud fra Eksportrådet. Standlejen er den største udgiftspost, som afhænger af størrelsen på den stand, man ønsker.

Omkostninger til belysning, vægge og opstilling af stand varierer meget også for stande af samme størrelse, da det er forskelligt, hvad udstillerne ønsker. Man kan søge om at få f.eks. en belysningsrig og spots dækket med 50 pct., og så er det op til Eksportrådet at vurdere, om der ydes tilskud. Hvis man derimod lejer udstyret er det med sikkerhed tilskudsberettiget, hvis man ikke overskrider budgettet.  

”I øvrigt har vi derudover også gode erfaringer med, at lejer vi udstyret samlet, kan vi hente gode rabatter hos messearrangørerne”, fortæller Jens Kvorning. 

Transport er en anden stor post. Her er det kun indkøbte transportydelser, som en fragtmand eller lejet varebil eller lastvogn, som er tilskudsberettiget. Man sparer altså en del ved at gøre tingene selv, men ikke helt så meget, som man skulle tro, da man så heller ikke får tilskud. 

Omkostninger til planlægning og koordinering af fællesstanden og rapportering og regnskabsaflæggelse til Eksportrådet for at få tilskuddet er en fast omkostning, der fordeles i forhold til hver enkelt virksomheds omkostninger og dermed tilskud. 

Endelig kommer den fælles markedsføring, som deles ligeligt mellem alle udstillere. 

Fakturering 

Deltagerne faktureres et aconto beløb, der svarer til de samlede omkostninger fratrukket tilskuddet. Når messen er slut, evalueres den, og der skrives rapport og udarbejdes regnskab, som sendes til revisor og derefter til Eksportrådet. 

”Og for at udstillerne ikke får problemer med, at de skal lægge penge ud for næste messe, før de har fået tilskuddet fra den forrige, træder Håndværksrådet til i den mellemliggende periode, hvis man husker at indsende bilag for omkostninger rettidigt”, slutter Jens Kvorning. 

Yderligere oplysninger

Nærmere oplysning om fællesstandenes placering, priser, udstillere m.v. fås ved henvendelse til Jens Kvorning fra Håndværksrådet på tlf. 30590686 eller mail: kvorning@hvr.dk