Fællesstandene er en god forretning

SMVdanmark arrangerer fællesstande på messerne rundt omkring i Europa, og det er en god forretning at deltage, lyder det. Trade Counsil, det tidligere Eksportråd, støtter fællesstandene, og dermed sparer udstillerne penge. Det gør det muligt for FAGA’s medlemmer at udbygge eksisterede såvel som at teste nye markeder af.

- Skrevet af Pia Finne

Nordstil, Formex, Trendset og Spring Fair dannede alle rammen om fællesstande, som SMVdanmark i samarbejde med Eksportrådet, der i øvrigt nu hedder Trade Counsil, står bag i denne messe-ombæring. Ikke mindst på Nordstil og Formex var tilfredsheden blandt de deltagende virksomheder stor, fortæller Jens Kvorning, der er internationaliseringschef i SMVdanmark. Han fortæller videre, at flere end normalt havde meldt sig under fanerne på SMVdanmarks fællesstande, og at flere allerede har meldt ud, at de er med igen, hvis det lykkes at få tilskud fra Trade Counsil.
”Og det vil jeg tro, der er en 75 procents chance for”, siger han.

Jens Kvorning fortæller endvidere, at man med god hjælp fra Line Wiinholt fra Promosalon nu har fået Maison&Objet i tale omkring en stand på messen til september. 
”Messen bad om interessetilkendegivelser, og FAGA’s medlemmer skal have meget stor ros for at støtte op om vores bestræbelser på at skaffe flere medlemsfordele, for i løbet af to dage havde jeg 19 forhåndstilmeldinger og efter en uge var vi oppe på 22. Det vil sandsynligvis gøre indtryk både på messeledelsen og på Trade Council i bestræbelserne på at få støtte til messedeltagelse”, fastslår Jens Kvorning, der tilføjer, at han har sendt fem ansøgninger til Trade Counsil vedrørende støtte til deltagelse på Maison&Objet i Paris, Formex i Stockholm, Nordstil i Hamborg, Spring Fair i Birmingham og Trendset i München til januar 2019. 
”I alt lød ansøgningen på godt 1,9 mill. kr. i tilskud. Det, tror jeg dog ikke, vil lykkes, da Trade Council fattes penge, men vi håber på det bedste”, siger han.

Lone Stokholm fra Simply Flowers var med på Nordstils belysningsdel, Nordlys, for første gang. Her udstillede hun med to andre danske virksomheder, og det var hun meget tilfreds med.
”Jeg havde en god oplevelse. Det var en fantastisk messe, og jeg havde et rigtig godt salg”, fortæller Lone Stokholm.
Lone Stokholm kontaktede SMVdanmark for at høre om fællesstandene på de udenlandske messer, fordi det var første gang, hun skulle udstille udenlands. 
”Er man et lille firma, der bare skal afsted en gang om året, er det alt for svært at få en god stand med en god placering på Formland. Derfor valgte jeg at satse på Nordstil i Hamborg i stedet, og faktisk har jeg aldrig haft så mange kunder på en messe før. Jeg nåede slet ikke rundt for at se messen, fordi der konstant var kunder på min stand”, fortæller Lone Stokholm, og hendes indtryk var, at også de omkringliggende danske stande have god succes.
”Jeg skrev 40 ordrer og fik herudover en lang række gode kontakter, så jeg er meget tilfreds”, siger hun.
De kunder, hun fik, var tyske kunder, og hun anbefaler andre, der skal udstille i Tyskland at have en med på standen, der taler tysk. ”Mange er gode til engelsk, men der er enkelte, der ikke taler andet end tysk, og det er ærgerligt at gå glip af en ordre, forbi man ikke kan kommunikere”, siger hun, og fortæller at de butikker, hun solgte til, var brugskunstbutikker, museumsshops og gavebutikker.
Lone Stokholm er også glad for det netværk, hun har fået med sine naboudstillere. ”Vi hjalp hinanden med gode ideer og råd, og vi har også haft kontakt efterfølgende”, siger hun og tilføjer til slut, at hun gerne vil udstille på en af SMVdanmarks fællesstande igen. 

Det får man 

Deltager man i en messe på SMVdanmarks fællesstand, får man 50 pct. af omkostningerne dækket. Standlejen er den største udgiftspost, som afhænger af størrelsen på den stand, man ønsker.  
Omkostninger til belysning, vægge og opstilling af stand varierer meget også for stande af samme størrelse, da det er forskelligt, hvad udstillerne ønsker. Man kan søge om at få f.eks. en belysningsrig og spots dækket med 50 pct., og så er det op til Trade Counsil at vurdere, om der ydes tilskud. Hvis man derimod lejer udstyret er det med sikkerhed tilskudsberettiget, hvis man ikke overskrider budgettet.  
”I øvrigt har vi derudover også gode erfaringer med, at lejer vi udstyret samlet, kan vi hente gode rabatter hos messearrangørerne”, fortæller Jens Kvorning. 
Transport er en anden stor post. Her er det kun indkøbte transportydelser, som en fragtmand eller lejet varebil eller lastvogn, som er tilskudsberettiget. Man sparer altså en del ved at gøre tingene selv, men ikke helt så meget, som man skulle tro, da man så heller ikke får tilskud. 
Omkostninger til planlægning og koordinering af fællesstanden og rapportering og regnskabsaflæggelse til Trade Counsil for at få tilskuddet er en fast omkostning, der fordeles i forhold til hver enkelt virksomheds omkostninger og dermed tilskud. 
Endelig kommer den fælles markedsføring, som deles ligeligt mellem alle udstillere. 

Fakturering

Deltagerne faktureres et aconto beløb, der svarer til de samlede omkostninger fratrukket tilskuddet. Når messen er slut, evalueres den, og der skrives rapport og udarbejdes regnskab, som sendes til revisor og derefter til Trade Counsil. Og for at udstillerne ikke får problemer med, at de skal lægge penge ud for næste messe, før de har fået tilskuddet fra den gamle, træder SMVdanmark til i den mellemliggende periode, hvis man husker at indsende bilag for omkostninger rettidigt”, slutter Jens Kvorning. 

Yderligere oplysninger

Nærmere oplysninger om fællesstandenes placering, priser, udstillere m.v., fås ved henvendelse til Jens Kvorning på tlf. 3059 0686 eller mail: kvorning@SMVdanmark.dk

Fra TrendSet, hvor SMVdanmark står bag en velfungerende fællesstand.

En fællesstand på Maison&Objet er målet for januar 2019