Så mange elever skal du have

Undervisningsministeriets AUB-forskudsopgørelse over, hvor mange elever du skal have i din virksomhed, er lige på trapperne. Men der er ingen grund til panik, for har man under 38 faglærte medarbejdere, kan det højst dreje sig om en enkelt elev. Samtidig er der gode muligheder for at få bonusser.

- Skrevet af Pia Finne

Lige nu venter mange af FAGA’s medlemsvirksomheder i spænding på deres ”forskudsopgørelse”. Ikke den skattemæssige, men den, der beregner, hvor mange elever den enkelte virksomhed fremadrettet skal have.

Den 1. januar blev der nemlig som bekendt indført en ny AUB-ordning (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) - en såkaldt ’praktikplads-AUB’, der - med lidt økonomisk pisk - skal motivere virksomheder med mere end en ansat til at ansætte flere lærlinge.

Ideen er, at virksomheder skal have et vist antal lærlinge i forhold til antal faglærte i virksomheden. Har en virksomhed for få lærlinge, skal den bidrage med op til 27.000 kr. pr. helårselev, som virksomheden mangler at uddanne, til de virksomheder, der har lærlinge.

Ingen grund til panik

For at få lidt bedre overblik over, hvad ordningen reelt kommer til at betyde for FAGA’s medlemmer, har FAGA Nyt talt med Dorte Kulle, der er chefkonsulent i SMVdanmark og arbejder med SMVdanmarks uddannelsespolitiske og innovationspolitiske dagsordener. Hun mener reelt ikke, der er nogen grund til at male Fanden på væggen.

”At virksomhederne skal tage elever eller lærlinge, mener vi faktisk er fint, men det er ærgerligt, at det skal påtvinges dem på den måde, det nu sker. Samtidig mener vi slet ikke, det har den effekt, det skulle have. Man talte om, at ordningen skulle generere en elev/lærlingeplads pr. 10 medarbejdere. Faktisk er det ikke mere end en elev/lærling pr. godt 40 medarbejdere, og det, mener vi ikke, er nok. Det er ret lave og uambitiøse tal. Aftalen ønsker 8-10.000 flere praktikpladser årligt på sigt (d.v.s. i 2025), men målet for 2018 er kun 2.100 ekstra elevaftaler – og er det nok, når eksempelvis Danmarks Vækstråd mener, at vi kommer til at mangle 85.000 faglærte allerede i 2025? Det er jo vores virksomheder, der i sidste ende kommer til at mangle det faglærte personale”, fastslår Dorte Kulle.

Dem, der rammes hårdest af den nye ordning, er de større virksomheder. Bl.a. har Regionerne meldt ud, at de rammes hårdt af ordningen, fordi de har mange ansatte rengøringspersonaler på bl.a. sygehuse og andre offentlige institutioner, der er faglærte, men som ikke arbejder inden for deres fag.

Ufaglærte medarbejdere tæller ikke med

Beregningen af, hvor mange elever, man skal tage, sker nemlig i forhold til antallet af faguddannede medarbejdere i virksomheden. Det vil sige, at ufaglærte medarbejdere ikke tæller med, og at medarbejdere med en videregående uddannelse, eksempelvis merkonom eller andet heller ikke tæller med. Til gengæld tæller det, hvis man eksempelvis har en tidligere faguddannet frisør ansat på lageret – selvom hun ikke længere arbejder inden for sit fag.

”Indenfor engros- og detailhandel kan man gå ud fra, at man skal have en elev/lærling pr. 38 faglærte medarbejdere. Det vil sige 0,026 elev pr. medarbejder. Derfor skal man naturligvis heller ikke betale de fulde 27.000 kr. pr. manglende elev pr. år, hvis man er færre medarbejdere end 38, men samme procentvise sats”, forklarer Dorte Kulle. Har man således en virksomhed med 20 ansatte, og har man ingen elever, skal man betale 14.442 kr. med et yderligere fradrag på 295 kr. pr. medarbejder i generel AUB-nedsættelse – så den reelle betaling vil være godt 8.850 kr. pr. år. 

Man har også forhøjet den refusion, virksomheder modtager, når en elev er på skoleophold, med 7,4 pct., og dermed bliver det billigere for virksomheden, når eleven er på skolebænken.

Fritaget for AUB-bidrag

Enkeltmandsvirksomheder samt virksomheder med kun én ansat er fritaget for AUB-bidrag. Herudover kan man blive fritaget for merbidraget, hvis man kan dokumentere mindst et af følgende punkter:

  • At stillingen har været opslået på praktikpladsen.dk i mindst tre måneder. Man skal således huske at slå elev/lærlingejob op på praktikpladsen.dk, når man søger en elev, idet det gælder som dokumentation senere.
  • At man ikke har modtaget ansøgninger fra elever med bestået grundforløb
  • At en ansøger har afslået praktikpladsen
  • At der er ikke er søgende elever på uddannelsen på praktikplads.dk.

Se den nye § 21b i AUB-lov for de præcise krav.

Til at skabe et overblik over, hvor mange elever, man skal have, har SMVdanmark etableret ”Praktikplads-AUB-beregneren”. ”Den er ment som et hjælpeværktøj, hvor man kan skabe sig et overblik over, hvor meget man eventuelt skal betale i praktikplads-AUB”, siger uddannelsespolitisk chefkonsulent Dorte Kulle.

LÆS MERE OM PRAKTIKPLADSBEREGNEREN HER

Bonus for elever

Vælger man som mindre virksomhed at tage en elev, selv om man ikke er tvunget til det, hvilket Dorte Kulle absolut håber på, man gør, så får man en bonus.

Der findes to typer bonus: Fordelsbonus og Praktikbonus.

  • Praktikbonus: Hvis man tager flere elever ind i virksomheden, end man har gjort de tre foregående år, får man udbetalt en bonus på op til 25.000 kr. pr. helårselev, man har ekstra. Praktikbonussen kaldes også merbeskæftigelsesbonus. Bonussen betinges af, at virksomheden også opfylder sin måluddannelsesratio.
     
  • Fordelsbonus: Har man påbegyndt en uddannelsesaftale med en elev på en fordelsuddannelse bl.a. engros, kan man få udbetalt op til 5.000 kr. pr. helårselev (praktikårselev) i bonus. Beløbet afhænger af, om den samlede pulje med et loft på 20 mio. kr. er tilstrækkelig, og derfor kan man risikere et lavere beløb. Delaftaler indgår ikke i beregningen af praktikårselever.

Godkendte fordelsuddannelser for 2017 og 2018 er bl.a. Grafisk tekniker, Handelsuddannelse med specialer, Industrioperatør og Receptionist. Øvrige fordelsuddannelser for 2018 kan ses på undervisningsministeriets hjemmeside.

I øvrigt får man også bonus, hvis man eksempelvis kun skulle have 0,4 elev og har en fuldtidselev. Bonussen gives således for 0,6 elev.

”Fordelen ved den nye AUB-ordning for de små- og mellemstore virksomheder er helt klart bonussen på 25.000 kr., hvis man alligevel tager en elev. Ulempen ved den nye ordning er især uretfærdighederne i praktikbonussen. Har man været god til at tage elever igennem tiden, så får man ikke bonus for det nu. Er det første gang, man tager flere elever ind, end det er nødvendigt, får man bonus. Det er ikke helt retfærdigt”, mener Dorte Kulle, der slutter af med at fortælle, at man begynder at sende forskudsopgørelsen ud 9. april. Årsopgørelsen, hvor det hele regnes sammen, med bonus eller betaling for manglende elever, sendes ud i juni 2019.