Derfor gør man en indsats som bestyrelsesmedlem

For første gang i 37 år er kontingentet til FAGA blevet hævet. Det er dog ingen grund til alarm, lover FAGA’s formand, Marianne Jensen. ”Fra 2019 hæves kontingentet med 300 kr. eller det, der svarer til en aften med pizzaer til familien”.

- Skrevet af formand Marianne Jensen

At kontingentet skulle hæves, blev besluttet på den netop afvikede generalforsamling, hvor det i øvrigt også blev besluttet, at bestyrelsen skal have et symbolsk beløb for det arbejde, de udfører.

Marianne Jensen har siddet i FAGA’s bestyrelse i 13 år. De seneste 7 år som formand. 

”Man kan jo stille sig selv to spørgsmål: Hvordan er det at sidde i en bestyrelse, og hvorfor yder man den indsats, der skal ydes?”, siger hun, ”og for at begynde med det sidste, er det jo en lyst til at have indflydelse på, hvad der sker, og samtidig have mulighed for at ændre eller være på forkant med tingene”, siger Marianne og fortsætter: ”Vi er ikke bedre til at vide, hvad der skal ske i branchen end andre, men vi ser fornuften i at være med til at bestemme, hvad der skal ske”. 

Når det gælder, hvordan det er at sidde i en bestyrelse, fortæller Marianne, at det i høj grad handler om én selv. Hvor meget vil man yde, og dermed også hvilken rolle vil man tage. 

Det, Marianne finder spændende ved bestyrelsesarbejde, er, at man hele tiden udvider sin horisont.

”Vi er ofte nødt til at sætte os ind i ting, vi ellers ikke ville have vidst, fordi vi bliver stillet et spørgsmål, og så får vi en god fornemmelse af hele branchen. Fra potter og pander til møbler og smykker”. 

Hun bruger persondataforordningen som et godt eksempel. ”Den har vi brugt rigtig mange timer på at sætte os godt og grundigt ind i med god hjælp fra FAGA’s samarbejdspartner Advokatfirmaet TVC, der har holde en række kurser for FAGA’s medlemmer om emnet”, siger hun med et smil, ”netop fordi vi jo af egen erfaring ved, at tiden er knap ude i virksomhederne, og man har nok at gøre med at koncentrere sig om at få dagligdagen til at fungere. Derfor sørger vi for at kommunikere den nødvendige viden ud i nyhedsmails til medlemmerne”.

FAGA samarbejder i øvrigt med en række topprofessionelle firmaer i forhold til rabatordninger, kurser m.v. ”Vi bruger en del tid på at finde de helt rigtige samarbejdspartnere, for ”sidegade-vekselerer” gider vi ikke”.

Ydermere fortæller hun, at FAGA’s bestyrelse ganske fint afspejler virkeligheden og de 321 medlemmer, FAGA har.

”Vi diskuterer tingene, vi skal argumentere for vores ideer, og have alle fakta på bordet, før vi tager beslutninger, fortæller Marianne.

Hvordan får I tid?

Man kan jo stille spørgsmålet: Hvordan får man tid til at være i en bestyrelse, når man også skal drive sin virksomhed?

Til det svarer Marianne: ”Tid er interesse. Hele livet igennem er der ting, man gerne vil. Det kan være at spille håndbold, at løbe eller at spille skak. Og har man interessen, finder man tiden, og det gælder også interessen for branchen”.

At det nu er blevet besluttet, at bestyrelsen skal have et symbolsk honorar for det arbejde, der udføres, ser Marianne som en god ting.

”Vores mål fremadrettet er at skaffe flere medlemmer, og det kræver, at bestyrelsen arbejder mere end nogensinde, samtidig skal vi også kunne tiltrække andre til bestyrelsen, og her, tror jeg også, at et lille vederlag til hjælpe som en anerkendelse af udført arbejde. Derfor er jeg rigtig glad for, at medlemmerne stemte for forslaget på generalforsamlingen”.

Beløbet, der fremadrettet bliver afsat til aflønning af bestyrelsen, er i alt 100.000 kr., der skal fordeles mellem de syv bestyrelsesmedlemmer efter en endnu ikke helt fastlagt fordelingsnøgle.

”Vi har netop gennemført en medlemsundersøgelse, som hele 34 pct. besvarede, hvilket er meget i forhold til andre lignende undersøgelser. Det er vi stolte af, og tager det som et udtryk for, at medlemmerne i FAGA engagerer sig”.

Og med en opfordring til alle FAGA’s medlemmer om at overveje at stille op til bestyrelsen, når der næste gang er generalforsamling i 2019, ønsker Marianne Jensen FAGA’s medlemmer en rigtig god sommer.