Her får børnenes kreativitet frit spil

Christiane etablerede Ailefo, fordi hun selv manglede et økologisk alternativ til markedets modellervokse med kemikalier. I dag har hun skabt en god virksomhed med en fin vækst og forhandlere i 20 lande. Og hun er i fuld gang med at tænke videre… i 2020 blev hun medlem af FAGA.

- Skrevet af Pia Finne

Tiden er til bæredygtige produkter, og alt tyder på, at danske såvel som udenlandske forbrugerne ønsker miljøvenlige alternativer til det velkendte. Den tendens greb Christiane Larsen, da hun for godt seks år siden startede Ailefo ApS. Udgangspunktet var hendes eget behov for trygt at kunne lade sin dengang tre-fire-årige datter lege med modellervoks, uden at være nervøs for, hvad hun fik på sin hud og eventuelt puttede i munden. I dag har Ailefo forhandlere i 20 lande, og Christiane er i fuld gang med at videreudvikle produktporteføljen. 

Christiane var dengang anæstesisygeplejerske, men hun havde lyst til at prøve noget andet, så da hun begyndte at arbejde med udviklingen af det bæredygtige, økologiske modellervoks, undersøgte hun samtidig, om der fandtes andre lignende produkter på markedet. ”Det gjorde der ikke, så den niche tog vi”, fortæller Christiane, der samtidig siger, at hun ikke har fortrudt skiftet et sekund.

”Alle odds var imod mig. Jeg var kvinde, over 40 år, jeg skiftede karrierevej endda til en produktionsvirksomhed på et nyt marked med et produkt, dyrere end de produkter, der var der i forvejen”. Så statistisk set skulle det gå galt. Men det gjorde det ikke”.

”Grunden til, at der ikke fandtes økologiske modellervokser på markedet var, at de var for dyre at producere. Og ja, de er dyrere end andre på markedet, men allerede dengang var jeg sikker på, at det var den vej, vi skulle gå, og at forbrugerne nok skulle vænne sig til det”.

Noget af det allervigtigste for Christiane er, at produkterne er allergivenlige. ”Der er flere og flere både børn og voksne, der lider af allergi. Derfor var det min filosofi fra begyndelsen at skabe et allergivenligt produkt.

Ailefo Økologisk Modellervoks indeholder ikke parfume eller parabener. Alle olier er testet fri for parfume allergener. Der bruges ikke æteriske olier, da disse er allergifremkaldende. Konserveringsmidlerne er alle milde og fødevaregodkendte, og modellervoksen er plantebaseret, og indeholder ikke nødder eller spor fra nødder, soya, æg, eller mælkeprodukter. 

 

Bedsteforældremodellervoks

Kærligt er der mange, der kalder Ailefo’s modellervoks for bedsteforældremodellervoks, fordi det er noget, børnene kan ønske sig af bedsteforældrene, og fordi det er noget bedsteforældrene gerne må give til børnene for forældrene.

Modellervoksen er udelukkende produceret på fødevaregodkendte råvarer, så barnet kan smage på modellervoksen uden at det betyder noget.

Emballagen har Christiane også arbejdet en del med, og hun har fået designet et paprør, der fint kan stå fremme. Faktisk tæller både Louisiana, Royal Academy of Art i London blandt kunderne, og Louvre i Paris har vist interesse. ”Så vi må have ramt noget godt”, siger Christiane smilende.

Fra køkkenbordet til en lille fabrik

Christiane startede Ailefo med at eksperimentere hjemme i køkkenet i den gamle Eva Trio gryde, hun havde fået af sine forældre. Hun fandt frem til en opskrift, fik den CE godkendt, og begyndte at sælge. Hun fik forhandlere på - og lidt flere forhandlere. ”Og jeg rørte og rørte hjemme i køkkenet for at levere mine ordrer ud. Til sidst var der så mange forhandlere, at Christiane endelig kunne købe en maskine hjem fra Kina til at stå for det hårde rørearbejde. Hun fik navnet Berta og blev placeret i lejede lokaler i et industriområde tæt på Christianes hjem i Rønne på Bornholm. ”Og det var en fed fornemmelse at kunne sætte nøglen i døren til en virksomhed, man selv har skabt”, siger hun.

Siden er virksomheden vækstet stille og roligt. Christiane har en ansat og en pakkepige, hun har forhandlere i 20 lande, hvor hun arbejder med agenter. 

”Netop fordi vi faktisk henter tre fjerdedele af vores omsætning i udlandet, valgte vi også at blive medlem af FAGA i 2020. Selv om vi skulle betale et årskontingent, kunne det stadig betale sig med de fragtaftaler, FAGA kunne tilbyde. Nu har jeg jo så fundet ud af, at der er en del rigtig gode FAGA-aftaler, man kan benytte sig af”, fortæller Christiane.

 

Det handler om brandværdi

Udlandet har lige fra begyndelsen været en del af Ailefo’s strategi. Ganske enkelt fordi der ikke kan sælges modellervoks nok i Danmark til at kunne drive en virksomhed.

Derfor tager Ailefo også til Maison&Objet i Paris. Christiane har valgt at satse på den messe og investere i at stå det rigtige sted. ”Hver gang, vi har været i Paris, har vi fået utroligt meget ud af det. Både nye kunder og direkte omsætning på messen”. 

I Danmark samarbejder Ailefo med en agent. ”Vi bor på Bornholm, og har ingen chance for at følge effektivt op på kunder. Vores agent har været i branchen i rigtig mange år, og kender butikkerne og indkøberne. Samtidig er hun virkelig god at sparre med, når det gælder udvikling. Så hun er guld værd for os”.

Ailefo’s modellervoks findes i legetøjsbutikker, livsstilsbutikker, helsekostbutikker og museumsbutikker. Og det er et bevidst valg.  ”Vi vil være et high end brand, der ligger de rigtige steder. Vi skal ikke findes på hylderne i BR, og vi samarbejder ikke med de store supermarkedskæder”, slår Christiane fast, og tilføjer. ”Nogen kalder det snobberi. Jeg kalder det brandværdi og at være bevidst om sit brand”.

I Danmark har Ailefo således godt 135 forhandlere, uden for Danmarks grænser godt 207 samt de forhandlere, der samarbejdes med igennem distributører bl.a. i Sydkorea.

”Jeg arbejder dog helst med agenter, for min holdning er, at det er vigtigt for mig at være tæt på forhandlerne. At kunne fortælle, at er der små hvide prikker i modellervoksen, er det salikrystaller, der forsvinder, når man arbejder med det, og er modellervoksen blevet lidt tør, fordi olien overføres til hænderne, kan der æltes lidt ganske almindelig madolie i modellervoksen, så levetiden forlænges”.


Stigning trods corona

Christiane fortæller, at trods corona har Ailefo haft en omsætningsstigning i 2020.

"I marts gik det helt bananas. Forbrugerne gik næsten i panik, nu hvor de skulle være hjemme med børnene, og omsætningen steg til tre gange vores julehandel, der ellers traditionelt er vores største salgssæson”.

Men mange forhandlere lukkede ned, og der kom ekstraregninger. Så de var meget forsigtige i deres indkøb. Så ja, vi havde forventet en større omsætning i 2020, men vi er steget i forhold til 2019, så vi skal være godt tilfredse”.

Hun pointerer også, at den gode side af corona har været, at onlinesalget har været fint, og at flere fysiske butikker i løbet af 2020 fik øjnene op for, at det er godt med flere salgsplatforme, og at de fik etableret webshops.

Så fremtiden ser man lyst på hos Ailefo. ”Vi har suppleret modellervoksen med tilbehør; stempler, udstikkere med videre, fremstillet i FSC-certificeret træ, og vi er i gang med produktudvikling af andre hobbyprodukter. Ambitionen er at have en større portefølje, og at udvikle virksomheden fra at være en lillebitte virksomhed med økologisk modellervoks, til at være en virksomhed i vækst med bæredygtige hobbyprodukter”.

Hun tror på den organiske vækst, men hun afviser dog ikke at få en investor ind i virksomheden, når den rigtige er fundet, og ikke mindst når virksomheden er klar til det. Derimod overvejer hun crowdfunding, fordi konceptet passer fint til Ailefo, og fordi hun gerne vil samle midler til at kunne købe en pakkemaskine. ”Så vi slipper for at pakke manuelt”.

Christiane har også allerede mærket succesens bagside, for Ailefo’s produkter er blevet kopieret af en anden dansk virksomhed.

”Først blev jeg rigtig gal, men vi er videre. Vi udvikler virksomheden, og vi er på vej frem mod nye mål, og det er det, der tæller”, slutter hun.

Økologisk modellervoks fra Ailefo indeholder hverken parfume, parabener eller æteriske olier og er udelukkende produceret af fødevaregodkendte råvarer, så det betyder ikke noget, hvis barnet tager en smagsprøve. 

Ailefo har suppleret modellervoksen med tilbehør; stempler, udstikkere med videre, fremstillet i FSC-certificeret træ og er igang med at udvikle andre hobbyprodukter.