Seneste Nyt

Eksporten i 2012 og forventninger til 2013 og 2014

Basisvareeksporten steg 3,3 pct. i 2012, og væksten i 2013 forventes at blive 3,2 pct. samt 5,4 pct. i 2014 - det tyder på øget økonomisk vækst og beskæftigelse i Danmark.

Kilde: Udenrigsministeriet.

Basisvareeksporten steg 3,3 pct. i 2012 efter et markant fald i fjerde kvartal. Efter relativt stærke stigninger igennem 2013 forventes væksten i 2013 at blive 3,2 pct. I 2014 forventes væksten at blive 5,4 pct. I forhold til vurderingen i september er skønnene løftet 1,2 pct. i 2013 og 0,2 pct. i 2014. Væksten forventes drevet især af de store europæiske markeder, USA og Kina.

 

Handels- og europaminister Nick Hækkerup siger:


"Jeg er meget glad for, at vi kommer med en opjustering af vækstudsigterne for eksporten. Der er nu igen mulighed for, at eksporten kan trække øget økonomisk vækst og beskæftigelse i Danmark.
 

Det er især den forbedrede økonomiske situation i Europa, som smitter positivt af på dansk eksport. Særligt i det seneste halve år har vi set eksporten stige markant til Tyskland og Storbritannien, og vi forventer fremgangen vil slå bredere igennem på flere europæiske markeder i det kommende år.
 

Også eksporten til USA forventer vi vil få god fremgang i 2014, som det har været tilfældet i en årrække, selv om 2013 ikke har været noget godt år for USA-eksporten. Til Kina forventer vi, at den stærke eksportvækst vil fortsætte både i år, næste år og mange år fremover.
 

Eneste hår i suppen er den meget stærke euro-kurs, som vanskeliggør eksporten til mange markeder. Især Japan, hvor yen’en er over det seneste år er faldet 30 pct. i forhold danske kroner. Men også valutaerne i Indien, Tyrkiet, Australien, Brasilien, Norge og Rusland er i dag 10-20 pct. mindre værd end for et år siden.
 

Den høje kronekurs er dog ikke kun en ulempe. Med en stærk valuta følger også lav inflation og lave renter. Det giver mulighed for reallønsfremgang for almindelige danskere og gavner boligmarkedet. Det kan være med til at sparke gang i det private forbrug og styrke beskæftigelsen yderligere.
 

Fremover er største udfordringer af politisk karakter: I USA har man nu lykkeligvis opnået et kompromis omkring finansloven. Det fjerner en del af usikkerheden og vil gavne den økonomiske vækst. Også aftalen på Bali om lettelser i verdenshandelen trækker i den rigtige retning.
 

Tilsvarende vil europæiske kompromisser omkring Bankunion og statsgældsproblemer kunne stimulere væksten i Europa og i den globale økonomi. Også i de enkelte lande i Europa er det vigtigt for tilliden at fastholde reformkursen og den fiskale konsolidering.
Samlet ser jeg mere optimistisk på udviklingen, end jeg har gjort længe. Vi er langsomt, men nogenlunde sikkert, på vej ud af finanskrisens skygge. Der er nu gode muligheder, både i og uden for Europa, for danske eksportvirksomheder. Jeg ser det som en vigtig opgave for mig og for Udenrigsministeriet at yde maksimal støtte til, at danske virksomheder får del i disse mere positive udsigter."

 

Baggrund: Om Udenrigsministeriets Eksportudsigt

Udenrigsministeriets Eksportudsigt er en fremskrivning af væksten i den danske vareeksport på baggrund af en analyse af Danmarks 80 største danske eksportmarkeder. Udsigten offentliggøres fire gange årligt.

Det fremgår af Eksportudsigten, at dansk basisvareeksport faldt i fjerde kvartal 2012, men i tredje kvartal 2013 havde genvundet niveauet fra året før. Igennem 2013 har der været god vækst, om end fra et lavt udgangspunkt. Væksten forventes fortsat i fjerde kvartal 2013. For året som helhed skønnes en vækst i basisvareeksporten i 2013 på 3,2 pct. og i 2014 på 5,4 pct. I forhold til vurderingen i september er skønnet løftet 1,2 procentpoint for 2013 og 0,2 procentpoint for 2014. Dansk vareeksport steg moderat i de første tre kvartaler af 2012, men faldt markant tilbage i fjerde kvartal 2012 i kølvandet på den brede europæiske recession. Væksten i basisvareeksporten var derfor negativ i fjerde kvartal 2012 og væksten i hele 2012 blev kun 3,3 pct. Indgangen til 2013 blev således foretaget fra et relativt lavt niveau. Også i første kvartal 2013 var den økonomiske vækst i Europa meget lav og negativ i mange lande, men i andet kvartal vristede de fleste lande sig fri af recessionen og væksten steg yderligere i tredje kvartal 2013. Dette smittede positivt af på dansk eksport. I andet kvartal 2013 var basisvareeksporten kommet på niveau med niveauet et år før, og i de første tre kvartaler var basisvareeksporten 1,3 pct. over de første tre kvartaler af 2012.

Fremgangen for dansk eksport igennem 2013 skyldes hovedsageligt øget afsætning til de store markeder i Europa, især Tyskland, og denne fremgang forventes mere bredt funderet i 2014. Det vurderes, at den økonomiske realvækst i Europa fortsat vil være underdrejet på omkring 1½ pct., men som følge af det betydelige omfang af ledige ressourcer kan væksten overraske til den positive side. Udenfor Europa forventes eksporten især at øges til Kina og USA, hvor væksten forventes at fortsætte på relative høje niveauer. Til andre lande udenfor Europa forventes dansk eksport at være hæmmet af relativt kraftige valutakursfald og i flere tilfælde stagnerende vækst. Alligevel frembyder disse lande på lidt længere sigt betydelige vækst- og afsætningsmuligheder, som kan få stor betydning for dansk eksport i de kommende år.

 

Denne pressemeddelelse inkl. grafer kan downloades her.

Hele Eksportudsigten kan downloades her.

 

For yderligere oplysninger kontakt:
Jacob Warburg, cheføkonom, tlf.: 3392 1214/2526 7569, mail: jacwar@um.dk

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.