Seneste Nyt

Er dit produkt et biocid?

Biocider bruges til at beskytte mennesker, dyr, vand, overflader, materialer og produkter for bakterier, svampe, alger og skadedyr – og de er en del af mange typer produkter. Hvis dit produkt er et biocidprodukt, skal du kende biocidreglerne.

Biocider er en betegnelse for produkter, der giver en kemisk beskyttelse mod skadedyr, bakterier, alger, svampe eller andre uønskede organismer, som kan gøre skade. Biocider dræber, afskrækker eller tiltrækker disse skadegørere.

Biocider bruges fx til at forlænge et produkts holdbarhed, undgå lugtgener, forebygge råd, begrænse spredning af bakterier eller forebygge fysiske skader på materialer. Biocider kaldes hverdagsgifte, fordi de anvendes til mange af hverdagens gøremål både på arbejdspladsen og i hjemmet. Man finder ofte biocider i både industrien og i servicesektoren. 

Biocidregler og biocidprodukter

EU's biocidforordning trådte i kraft i 2013, og denne lovgivning indebærer, at vilkårene for biocidprodukter løbende ændres i takt med, at de kemiske stoffer i biociderne bliver vurderet. Derfor er det vigtigt at holde sig ajour, så du er sikker på, at dine biocidprodukter er lovlige.

Biocidforordningen omfatter overordnet tre typer produkter:

  • Biocidprodukter – Produkter der har som primært formål at beskytte mennesker, dyr, vand, overflader, materialer eller produkter ved hjælp af kemiske stoffer, der dræber, afskrækker eller tiltrækker levende skadegørere som mikroorganismer, alger, svamp eller skadedyr. Det er eksempelvis produkter til desinfektion af alle typer materialer og udstyr, konservering af materialer og produkter, bekæmpelse af små og store skadedyr, afskrækning eller tiltrækning af skadedyr, træbeskyttelse, antifouling og balsameringsvæsker. 
     
  • Biocidbehandlede artikler – Produkter som er tilsat eller behandlet med enten aktivstoffer eller biocidprodukter for at beskytte produkterne mod eksempelvis lugt, skader, misfarvning eller forrådnelse opstået på grund af mug, svamp, skadedyr, insekter, bakterier eller skadegørere. Det er fx maling, lak, tøj, fodtøj, tæpper, skriveredskaber eller badeforhæng, som er behandlet med kemiske stoffer for at opnå en beskyttende virkning. Den beskyttende virkning er her sekundær i forhold til produkternes egentlige formål – når beskyttelsen er produktets primære formål, er der tale om et biocidprodukt.
     
  • Aktivstoffer – Koncentrerede ingredienser der bruges i biocidprodukter og biocid-behandlede artikler for at gøre produkterne modstandsdygtige mod levende skadegørere. Aktivstoffer bruges af producenter, der fremstiller biocidprodukter eller behandlede artikler. Aktivstoffer er eksempelvis jod, ethanol, klor, decansyre, glutaral, tebuconazol, fipronil, brintoverilte, permethrin, IPBC, CMIT/MIT, bromadialone og kobber.

Yderligere oplysninger om biocidreglerne

På Miljøstyrelsens hjemmeside www.biocidinfo.dk kan du finde svar på de fleste af dine spørgsmål om biocider og biocidforordningen. 

Kontakt Miljøstyrelsens biocid-helpdesk

Miljøstyrelsens biocid-helpdesk svarer på spørgsmål om alt, der vedrører biocidlovgivningen – eksempelvis i forhold til dine forpligtelser som producent, importør, grossist eller forhandler. Vi samarbejder med helpdesks fra andre EU-lande for at sikre ensartet vejledning af virksomhederne. 

Du finder Miljøstyrelsens biocid-helpdesk på mst.dk/biocideshelpdesk. På siden kan du læse mere om, hvilke spørgsmål vi kan besvare, og vores svartider.

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.