Seneste Nyt

FAGA fylder 40 – er fit og ser lyst på fremtiden

FAGA’s 40-års jubilæum blev fejret med manér forleden, og det er der god grund til. Foreningen har udviklet sig med tiden, og også i fremtiden er der behov for såvel det brede fællesskab, som FAGA er, politisk engagement og gode rabataftaler.

- Skrevet af Pia Finne

FAGA fylder 40 år. Og som formand Marianne Jensen sagde, da jubilæet blev festligholdt for foreningens medlemmer under Formland, så betyder det bestemt ikke, at FAGA er fed og færdig, men at foreningen er super fed og forrygende.

150 feststemte deltagere var med til at fejre FAGA’s fødselsdag, og der var både standup med komiker Thomas Hartmann og efterfølgende underholdning med Danmarks største discoband, Le Freak. Så der var lagt op til fest, og der blev festet, og FAGA blev fejret med manér.

Med til at fejre fødselsdagen var Ib Laursen, der sad i FAGA’s bestyrelse fra 1983 til 2011. I 2006 overtog Ib formandsposten efter John Bengtsson, der var med til at grundlægge FAGA i 1981 og fungerede som foreningens første formand helt frem til 2006.

FAGA Nyt har taget en snak med Ib om hans mange år med FAGA, og han fortæller bl.a., at FAGA gjorde en stor indsats for, at den danske design- og gavebranche fik øjnene op for messerne i udlandet.

”Vi ville gerne understøtte, at vores medlemmer kom ud i verden; Paris, Frankfurt og Barcelona, så allerede fra begyndelsen gav vi et tilskud og noget støtte til det. Turene foregik på et tidspunkt, hvor mobiltelefonen endnu ikke fandtes, og det betød at en lille episode dengang kunne udvikle sig til et stort problem. Vi var nemlig ude for i Frankfurt at mangle bestyrelsesmedlem Karen Vingesø og hendes veninde, da bussen med tysk præcision skulle afgå. Hotellet lå 30 km uden for byen, og de to kvinder kunne ikke huske hotelnavnet eller byen, men heldigvis havde de nuppet en æske tændstikker på hotellet hvor navnet stod. Så lang tid efter os andre, nåede de frem”, fortæller Ib med et smil, og slår fast, at FAGA også i dag hjælper medlemmerne med at komme på messe. I dag gælder det støtte til stande på en række messer igennem SMVdanmark.

    Tidligere bestyrelsesformand Ib Laursen blev hyldet for sin mangeårige indsats.  
     

Andre eksempler på at tingene er blevet lettere i dag er, at en af FAGA’s store projekter var et katalog, hvor hvert medlem havde en side, hvor de kunne præsentere sig selv og deres varer, og det skulle jo løbende vedligeholdes. Den tid er jo forpasset nu. ”Vi var også helt fremme i skoene, da det nyeste nye var hjemmesider. Vi brugte en formue, vi fik medlemmerne lagt i en database, men det fungerede ikke godt. Det gør det også nu”.

Flyttede messe fra Vejle til Herning

En episode, der også har været med til at definere FAGA, var, da man flyttede Formland fra Vejle til Herning. ”I 70erne tog vi rundt på hoteludpakninger, hvor kunderne kunne komme forbi. I 1975 valgte nogle af branchens store firmaer at samle sig på Munkebjerg i Vejle. Det blev hurtigt for trangt, og dem, der ikke var plads til, valgte i stedet at samles i Idrættens Hus i Vejle. Den messe kørte frem til 1984, hvor Formland flyttede til Herning. Og her er den godt funderet i dag”, siger Ib, der også fortæller om de gange, hvor der har været forsøg på at flytte messen til København. Heldigvis har FAGA holdt fast i sin støtte til messen i Herning, for det er her, vi får den bedst service, og hvor hele branchen kan samles”.

Ib har fulgt branchen og tendenserne igennem mange år, og når han stadig kommer på Formland, føler han det, som at komme hjem. ”Messen har jo været en stor del af mit liv”, siger han, og han nyder at gå rundt, tale med gamle bekendte, og se udviklingen.

”Det er som juleaften at komme på messe”, siger han smilende.

Igennem årene har han også nydt de mange kurser og events, det har været muligt at deltage i igennem FAGA. ”Fra faglige kurser omkring, hvordan man ansætter en agent, til hvordan man pynter sin messestand, og inspirationskurser med Siriuspatruljen, Eskild Ebbesen og Christine Feldthaus.

Men hvad der har været aller vigtigst for Ib igennem hans års med FAGA, er det fællesskab og det sammenhold, medlemskabet har givet. ”Det har været et utroligt vigtigt element, for som Georg Sørensen sagde ved åbningen af Formland denne gang: Facebook er godt, face to face er bedre. Og fremtiden, den må vi tage som den kommer og få det bedste ud af”.

 

"FAGA er super fed og forrygende", sådan lød det fra formand Marianne Jensen, da hun bød velkommen. 

   

FAGA er også fremtiden

Formand i dag er som bekendt Marianne Jensen, der har siddet på posten siden 2011, og hun er helt enig med Ib i, at det handler om fællesskab.

”Da FAGA blev etableret, var det grundlæggende DNA, at forskellighederne i vores små og mellemstore firmaer; bredden, nuancerne og de forskellige temperamenter, er vores styrke. Og det er det i høj grad også i dag. For skal man have en politisk slagkraft, må man tale bredt. Har man foreninger udelukkende for en enkelt faggruppe, bliver budskabet for ensidigt, for politikerne må ikke favorisere en enkelt gruppe. Derfor er vores fundament bredden, og det er det, der altid har gjort og stadig gør os til en stærk forening”, lyder det fra Marianne.

”Vores sammensætning gør, at vi slår et slag for handlen i Danmark generelt, og med vores medlemskab af SMVdanmark står vi virkelig stærkt, samtidig med, at vi er en lille forening, der også kan hjælpe med de konkrete problemstillinger, man som lille og mellemstor virksomhed står overfor”.

FAGA spænder over mange brancher. Fra kunsthåndværk til tekstiler, smykker, indretning, design og meget mere, og det afspejler sig også i bestyrelsen. ”Vi er først og fremmest købmænd med egne virksomheder, og vi har alle siddet i bestyrelsen i +10 år. Det betyder, at vi er vant til at have hånden på kogepladen, og om det er fragtaftaler, varer, der ikke kommer hjem eller andet, er der altid nogen i bestyrelsen, der kender til problemet”, fastslår Marianne, der tilgår sin formandspost i FAGA på samme måde, som hun driver sin virksomhed.

”Kan jeg spare penge på en fragtaftale, er der også andre, der kan, og jo bedre en aftale, vi laver med fragtselskabet, jo mere hjælper jeg både mig selv og andre”, siger hun.” Så ja, tid er penge, men vi bruger gerne tiden på at få en god aftale igennem for FAGA’s 350 medlemmer, for det kommer alle til gavn”.

     

Aftalerne spænder bredt

Forskelligheden spiller også en rolle i brugen af de mange tilbud, der er til FAGA’s medlemmer. ”De mindre virksomheder kan måske nyde godt af advokataftalen, mens de større i høj grad benytter fragtaftalen. Men alle sparer penge, for vores aftaler spænder over alt, der er behov for i en virksomhed; fra telefoni til benzin med meget mere. Og det bedste er, at udstiller man på Formland to gange om året med en 15. kvm stand, betaler bonussen kontingentet”.

Marianne er ikke i tvivl om, at der også vil være behov for FAGA i fremtiden, og hun ser også gerne, at virksomheder fra andre brancher melder sig ind. ”De er mere end velkomne til at søge ind i vores fællesskab. Det kan være interiørvirksomheder, gulvvirksomheder eller gardinleverandører med videre – og man behøver ikke udstille på Formland for at være med”, understreger hun.

Hun mener også, FAGA har sin berettigelse fremadrettet i forhold til at det bliver sværere og sværere at komme igennem politisk. Politikerne lukker sig mere og mere om sig selv, og man skal virkelig kigge ind i alle hullerne i osten for at vide, hvad der foregår. Det ved vi med god hjælp fra SMVdanmark, der er vores officielle talerør”, siger Marianne, der i øvrigt er medlem af SMVdanmarks internationale udvalg.

Så da FAGA’s medlemmer forleden fejrede foreningens 40-års jubilæum var det med god grund, for fremtiden for FAGA er lys. Behovet for fællesskabet har aldrig været større, og det samme gælder behovet for at slå igennem politisk, og når man samtidig kan spare penge for sin virksomhed med de mange aftaler, FAGA står bag, så er det vel det, der kaldes for en win-win situation.

Her bringer vi en håndfuld stemningsbilleder fra en forrygende fyrre-års fejring. 
 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.