Seneste Nyt

Ny lovgivning påvirker alle danske virksomheder med salg til Holland

En ny hollandsk lov om due diligence får stor betydning for de af FAGA’s medlemmer, der afsætter varer til Holland. Andre lande barsler også med national lovgivning, og derfor er man nødt til at forberede sig.

Flere europæiske lande har indført national lovgivning om due diligence, eller nødvendig omhu på dansk, lyder det i en artikel fra brancheforeningen DM&T (Dansk Mode & Textil). Det handler om samfundsansvar, og lovgivningen strammer de forventninger til ansvarlig virksomhedsadfærd, som indtil nu har været en frivillig ramme. Due diligence bliver i flere og flere europæiske lande omsat til lovgivning, som skal følges. Et af de lande er Holland, hvor en ny lov om due diligence netop er blevet vedtaget. Den lov får stor betydning for danske virksomheder, der sælger varer i Holland, og med en eksport til Holland af tøj alene på over 3 mia. kr. får lovgivningen betydningen for mange virksomheder. Fremover skal virksomheder, der opererer i Holland, kunne dokumentere, at de har udvist due diligence i forhold til børnearbejde i leverandørkæden. 

Derfor er det vigtigt, at din virksomhed begynder at arbejde med due diligence. 
Den hollandske lov pålægger virksomheder at dokumentere, hvorledes virksomheden har udvist due diligence i forhold til børnearbejde i leverandørkæden. Loven får virkning fra 1. januar 2020, og der er lignende initiativer i gang i blandt andet Schweiz, Finland og Danmark.

For at understøtte virksomhedernes arbejde med samfundsansvar udgav Dansk Mode & Textil i oktober 2018 en e-bog om ansvarlig virksomhedsadfærd. Bogen er struktureret i tre afsnit alt efter, hvilket niveau af ansvarlighed der er tale om:

  • Lovgivning, det som virksomheder SKAL overholde (compliance), herunder al den lovgivning, der findes i Danmark, men ligeledes den lovgivning som er aktuel i forbindelse med indkøb i tredjeverdens lande og ved salg til eksportlande. Og altså nu også lovgivning om due diligence.
     
  • Det, virksomheder BØR gøre, både for at styrke egen forretning og for at kunne dokumentere, hvad virksomheden gør for at sikre ansvarlig virksomhedsadfærd. Virksomheder bør efterleve FN’s retningslinjer for samfundsansvar og arbejde med de fire områder i UN Global Compact -menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption ved at følge due diligence-systemet i UN Guiding Principles. 
     
  • Det, som virksomheder KAN gøre, f.eks. lade sig certificere, rapportere på FN’s Verdensmål, SDG’erne el. andet. 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.