Seneste Nyt

Pas på med udenlandske WEEE-registreringer

De såkaldte WEEE-registreringer af el-artikler kan være en dyr og unødvendig affære. Det har Ib Laursen ApS erfaret og advarer nu andre FAGA medlemmer mod at gå i fælden.

- Skrevet af Pia Finne

Miljøovervågning af elektronikaffald i Europa er en god ting. Men med alt godt, er der også nogen, der forsøger at vildlede for egen vindings skyld. Det er også tilfældet med de såkaldte WEEE-registreringer af el-artikler (Waste Electric and Electronic Equipment). 

Der er indført producentansvar, herunder registrerings-og indberetningspligt for producenter og importører af elektriske produkter i alle EU-medlemsstater (MS). Mange af FAGA’s medlemmer sælger el-artikler i de øvrige EU-lande. Gør man det, skal man være opmærksom på, at der er konsulentlignende virksomheder, der ganske aggressivt forsøger at få de danske virksomheder til at gå i en WEEE-registreringsfælde i det pågældende EU-land. En af dem var Ib Laursen ApS. Her indrømmer man gerne, at man faldt i fælden, og samtidig mener Karen Westergaard fra Ib Laursen ApS, at der er god grund til at advare andre virksomheder, så de ikke begår samme fejl.

For at gøre det klart, hvad WEEE er, så indebærer WEEE-reglerne et producentansvar, som betyder, at producenter og importører af elektrisk udstyr skal tage ansvar for og årligt indberette mængden (kg) af de produkter, de afsætter på nationalmarkederne samt sikre en eventuel tilbagetagning og miljøbehandling, når produkterne er udtjente. WEEE står for Waste Electric and Electronic Equipment, og henfører i daglig tale til EU's Miljø-og ressourcelovgivning om producentansvar for elektriske produkter - også når disse er udtjente. 

WEEE-registrering sker i eget land

For at undgå dobbelt indberetning af markedsførte produkter er hovedreglen, at det er første omsætningsled i det pågældende land, altså producenten eller importøren der har registrerings- og indberetningspligten. Man skal WEEE-registrere sig i det land, hvor man er etableret med henblik på at markedsføre produkter, der virker ved strøm. 

For danske producent- eller importvirksomheder er registret hos DPA – Dansk Producent Ansvar. Kun hvis en dansk virksomhed f.eks. via webshop sælger direkte til slut-brugere/forbrugere i eksempelvis Tyskland, skal man udnævne en tysk bemyndiget repræsentant til at varetage registrerings- og indberetningsansvaret i Tyskland. I alle andre tilfælde vil det være den tyske importør og forhandler, der skal registreres og indberette til det tyske register. Den tyske forhandler kan også vælge en bemyndiget repræsentant, men det er ikke den danske virksomheds anliggende.

”Vi havde solgt nogle lyskilder til bl.a. det tyske marked, og vi vidste, der i den forbindelse var noget med en WEEE-registrering. Vi kom i kløerne på Deutsche Recycling”, der er en af de mange konsulentvirksomheder, hvis hjemmesider man kan gå ind for at udregne sit afgiftsniveau”, fortæller Karen Westergaard og fortsætter: 

”Her lød beskeden fra en konsulent, at man som virksomhed, der eksporterer el-artikler til et EU-land, skal WEEE-registreres, og samtidig understregede de, at sørgede vores kunder ikke for at WEEE-registrere produkterne, kunne vi politianmeldes. Men intet af det er sandt! Og ville også medføre både dobbelt betaling og indberetning. Når man sælger til distributører eller forhandlere har man netop IKKE indrapporteringspligt, og vi har ikke et ansvar. Vi betalte dog og har nu arkiveret oplevelsen under dårlige erfaringer”, lyder det fra Karen Westergaard, der håber, at andre vil tage ved lære af det.

Hos DPA hører man om flere og flere sager, hvor specielt tyske konsulentvirksomheder, vildleder danske producenter til (også) at betale WEEE-afgiften og i princippet handler med registreringerne. Derfor er det nu på tide, at få helt styr på retningslinjerne, så alle ved, hvad der er op og ned.

”DPA har hjulpet os rigtig godt i denne sag, og på deres hjemmeside kan man faktisk få information om, hvem der skal indberette mængder og betale WEEE-afgiften og hente formularerne dertil”, fastslår Karen Westergaard.

   


Ib Laursen ApS blev vildledt, da de kommunikerede med et tysk konsulentfirma om WEEE-registrering af el-artikler solgt til tyske forhandlere. De skal nemlig ikke registreres i Tyskland, som firmaet påstod. Registreringen for produkter til det danske marked er foretaget hos DPA – Dansk Producent Ansvar.

Foto fra Ib Laursens nyeste efterårskollektion.

 
 

Hvad er WEEE?

Elektrisk og elektronisk udstyr udgør den størst stigende affaldsmængde i Europa. På grund af en række farlige indholdsstoffer, men også værdifulde materialeressourcer, har hele denne produktgruppe speciel bevågenhed i Europa.

EU har derfor fastsat et direktiv, der skal sikre en forsvarlig produktion og håndtering af alt elektrisk og elektronisk udstyr, i hele produktets livscyklus, også når det bliver til affald. Formålet er også at tilskynde producenter og importører til at fremstille mere miljøvenligt udstyr og at øge genvindingen af materialer.

I Danmark er EU-direktivet implementeret i Miljøbeskyttelsesloven og Elektronikaffaldsbekendtgørelsen. 

I praksis betyder producentansvaret, at alle virksomheder, der producerer eller importerer elektrisk udstyr, har pligt til:

  • at være registreret i det nationale producentregister hos DPA-System (For mængder til det danske marked!). 
  • at mærke udstyret med piktogram med en overkrydset skraldespand.
  • at indberette årligt, hvor stor en mængde, der er afsat på det danske marked.

Registreringspligten gælder kort sagt for alle produkter, der virker ved strøm.

En god rettesnor er: Repræsenterer du første omsætningsled af et givent elektrisk udstyr i Danmark – som producent eller importør – har din virksomhed registreringspligten. Det gælder også e-handel i Danmark.

Mere om WEEE

Er du i tvivl, om din virksomhed er omfattet af producentansvar, kan du søge yderligere information på DPA-SYSTEM.DK eller ved skrive en mail til: info@dpa.dk. På hjemmesiden findes en lang række dokumenter om reglerne for producentansvaret, som kan downloades.

 

 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.