Seneste Nyt

Politikerne sætter penge af til bedre sprog

- Skrevet af Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark

Corona fylder igen meget, men heldigvis ikke alt. Derfor er det positivt, at politikerne på Christiansborg med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i spidsen har haft tid til at se på nogle af de andre udfordringer, vi står med og på den baggrund har afsat 40 mio. kr. til at styrke indsatsen for fransk og særligt tysk i Danmark. Det skete med en politisk aftale den 8. december. 

Som SMVdanmark viste i en analyse tidligere på året, så går det på nogle punkter den forkerte vej i forhold til sprog her i landet. Vi får simpelthen færre ud af uddannelsessystemet med tysk på højt niveau. Det betyder, at virksomhederne har færre dygtige medarbejdere at rekruttere fra. Det er en skam når vi ved, at særligt for SMV’erne er Tyskland langt det vigtigste eksportmarked.

Det er korrekt, at man i mange situationer kan klare sig med engelsk. Men det handler ikke om bare at klare sig. I de tilfælde, hvor danske virksomheder ønsker at opbygge langvarige og dybe relationer med tyske kunder, er det afgørende, at man dels har forståelse for den tyske kultur, men også mestrer sproget. Det handler ikke om, at alle i Danmark nødvendigvis skal kunne tale tysk på et højt niveau, men det er vigtigt at have en god talentmasse at trække på. 

Pengene skal blandt andet bruges på at sikre flere undervisningstimer på uddannelserne og på at flere lærerstuderende kan komme i praktik i blandt andet de tysktalende lande. 

Det er gode steder at sætte ind. En bedre sprogindsats handler nemlig først og fremmest om kvalitet. Det nytter ikke noget at udsætte elever og studerende for flere timers uinspireret og uvedkommende undervisning. Der er brug for dygtige undervisere, der løbende vedligeholder deres kompetencer, og som formår at vise eleverne, hvad de kan bruge tysk til i virkeligheden og hvorfor, det giver mening at lære sprog. 

I Tyskland er der generelt et positivt syn på Danmark og en forkærlighed for dansk kvalitet og dansk design, og det vil være dumt ikke at udnytte dette til at styrke afsætningen af varer til det store tyske marked. 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.