Seneste Nyt

Skab værdigivende indhold på de sociale medier

Opslaget på Instagram skal skabe værdi for følgerne – det skal rumme en løsning, en historie eller vække en følelse. Det mener Chelle Lilly, der i øvrigt også slår fast, at man i dag ikke kan vælge SoMe fra, hvis man vil have en digital tilstedeværelse. At være på de sociale medier er på linje med at have en hjemmeside og et showroom. Det er et ”must”.

- Skrevet af Pia Finne

”I dag kan man ikke vælge SoMe fra, hvis man overhovedet har en digital tilstedeværelse. For med det fravælg vælger man også hele den digitale tilstedeværelse fra”. Det siger Chelle Lilly, der er ekspert inden for rådgivning og håndtering af content, koncept og markedsføring.

I efteråret holdt hun et inspirerende foredrag på FAGA+PEJ trendseminar, og hun har allerede hjulpet flere af FAGA’s medlemmer med at blive mere synlige – og synlige på den rigtige måde – på de sociale medier.

”De sociale medier fungerer i princippet som et onlinekatalog over brands, og anerkendes og accepteres et brand af andre, skabes en brandværdi”, forklarer Chelle. Så hvor brandværdien tidligere blev skabt via mund-til-mund metoden eller via Trustpilot, mener Chelle, at referencerammen i dag i høj grad er de sociale medier.

Alligevel mener en del virksomheder, det er spild at bruge penge på de sociale medier, og Chelle medgiver, at det er en floppy størrelse. ”Man kan ikke måle det én til én som f.eks. mailmarketing. Men hjemmesider bruges i dag, når der skal købes noget. Alt andet foregår på SoMe, og performer et brand ikke her, forsvinder en del af tilliden. Derfor skal man se på dét at være på de sociale medier på linje med at have en hjemmeside, et showroom, et logo og en god service. Det er et ”must”, siger hun.

Værdigivende indhold 

Som i al anden markedsføring er der også trends i SoMe. ”I en periode har billederne på de sociale medier været enormt æstetisk smukke og perfekte. Men i 2023 tror jeg på, at kommunikationen bliver mere autentisk og relationsdannende. Det behøver ikke nødvendigvis at være smukt og æstetisk. Det er vigtigere, at det afspejler virksomheden og den service, man yder. SoMe skal med andre ord give værdi, og det skal tænkes ind som en service for kunderne”.

Så det handler ikke så meget om ”likes”, siger Chelle, men om at skabe værdigivende indhold. Dét er den nye overskrift for de sociale medier. 

Som virksomhed kræver det naturligvis, at man finder ud af, hvilken historie det er, man vil fortælle. For skal man have succes på SoMe, skal man have godt styr på sin branding og på, hvilke følelser det er, ens kunder køber ind på.

 


"Det er ikke produktet, kunderne køber, men løsningen, historien og følelsen omkring produktet. Derfor skal der fremadrettet tænkes i værdi for modtageren".
Chelle Lilly, SoMe-, Branding- og Martetingekspert-ekspert

”Hele storytelling-delen er det, SoMe virkelig kan. Kunderne skal inviteres til at være en del af brandet, ikke kun til glæde for dem, men også til stor gavn for f.eks. FAGA’s medlemmer”, siger Chelle. Som eksempel kan man inddrage følgerne i beslutningerne og processen omkring udviklingen af nye produkter. F.eks. kan man spørge: ”Hvilken farve, synes du, er smukkest, eller hvilket tæppe vil du helst have liggende i din sofa”.

Tidligere betalte virksomhederne mange penge for brugerundersøgelser. Nu har vi rent faktisk en platform af følgere – en direkte adgang til vores brugere. Og ved at inddrage dem, skabes der en relation.

”Og det er en enorm kraft. Virksomhederne skal se SoMe som en digital butik, hvor der kan interageres direkte med kunderne og skabes relationer – præcis som i den fysiske butik”.

Vær aktiv

Men Chelle slår også fast, at vælger man at være på de sociale medier, skal man også være aktiv. Både overfor modtagerne naturligvis men også overfor Instagrams algoritme – den, der er med til at bestemme, hvor bredt dit opslag vises. ”Og fortæller man noget spændende, der bliver set af mange, bliver man vist mere – ganske enkelt”.

Vigtigt er det naturligvis også, at man rent faktisk svarer på de spørgsmål eller kommentarer, der måtte dukke op på de sociale medier. ”Skriver en følger, at en vase er flot, er det ikke nok at svare med en hjerte-emoji. Siger en kunde i en fysisk butik, at en vare er flot, smiler du jo ikke bare og går forbi”, forklarer Chelle.

SoMe skal ikke dræne

Hun siger også, at der ikke er noget maksimum på, hvor meget man lægger op, men at man mindst skal lægge op 2-3 gange om ugen, og gerne lidt mere. Men som hun slår fast: ”Jeg er kæmpe fortaler for, at SoMe ikke skal dræne. Fordelen er, at man har publikum tæt på, og min holdning er, at føler man, at man slår panden mod en mur, så er det fordi, man ikke gør det rigtigt, og så skal man tage fat i en som mig”.

For som hun siger, handler processen om at indrette sig efter systemet, lære det at kende og lave en contentstrategi. Hvornår holder vi januarudsalg, eller hvornår releases forårsvarerne med videre, og så bruge et par timer hver 14. dag på at lave content til de kommende 14 dage. Så behøver man kun bruge ekstra tid, hvis en følger skriver noget, der skal svares på. ”Ofte kan det betale sig at få et ungt menneske til at sørge for, at det kører. De har helt tjek på det”, siger Chelle med et smil.

Samtidig anbefaler hun, at man laver et hashtag-bibliotek med 4-6 ”hashtag-pakker”, der harmonerer med det, man gerne vil kommunikere ud, så man ikke skal opfinde den dybe tallerken, hver gang man laver et opslag.

Når man skriver opslagene

Når man skriver sine opslag, skal man hele tiden have for øje, hvad følgerne kan få ud af det. så skriv ikke: I dag udkommer mine nye plakater, eller jeg har designet nye lysestager, men i stedet: Her er nogle nye lysestager, der vil stå rigtig flot i dit hjem, eller vi har fået plakater hjem, der vil skabe et flot udtryk i din bolig. Opslagene er en service til følgerne!

Og i øvrigt fastslår Chelle, at hun er kæmpe fortaler for at genbruge content, hvis budskabet er det samme, og så mener hun, at alt for mange virksomheder bruger alt for mange penge på betalt content og annoncer.

”Grundlæggende mener jeg ikke, man skal bruge penge på betalt content, før der er styr på det organiske flow. Når der er styr på det, kan man ind imellem booste det med en annonce”.

Og spørger man ind til, hvad Chelle mener, fremtiden bringer, siger hun:

”Jeg tror en af de trends vi også kommer til at se, er videocontent. TikTok, der udelukkende er videobaseret, har vundet ind i 2022, og der ses masser af videoreels på Instagram. Men det handler naturligvis meget om målgruppe. Facebook er i dag et socialt medie for Boomer-generationen, Instagram er til den aldersmæssige midtergruppe, og TikTok henvender sig til de unge”, forklarer Chelle og siger, at hun ikke mener FAGA’s medlemmer behøver at på sved på panden over, at de ikke er på TikTok endnu. ”Det kan godt være, man kan få et højt reach, men hvor mange af dem, der ser videoen, er i målgruppen? Det skal man overveje”.

Instagram er Chelles foretrukne sociale medie. Det fungerer på en mere lækker måde; som en digital butik og et digitalt katalog, man kan dykke ned i, siger hun. Og det er også her, man rammer bredest. 

”Men frem for alt, mener hun, at man ikke kan vælge de sociale medier fra. ”Og det behøver ikke være hverken tungt eller svært. Er det det, gør man noget forkert”, slutter hun.

Om Chelle Lilly:

Chelle Lilly har drevet sin virksomhed af samme navn i godt halvandet år, hvor hun har hjulpet en række større og mindre virksomheder med rådgivning og håndtering af content, koncept og markedsføring.

Før det, drevet hun en fysisk forretning, hvor man solgte bagværk, og hvor hun i stor stil arbejde med de sociale medier i en grad så de tegnede virksomheden, og hvor hun skabte storytelling om Kanelkarl, Kardemommebob og Brunbassen. 

”Man må ”walk the talk”, mener hun og fortæller, at hun nu har fundet sin plads i markedet.

Følger man chelle.lilly på Instagram, deler hun gerne og gratis ud af råd omkring de sociale medier til sine godt 8000 følgere. For som hun siger det: ”Så er jeg forhåbentlig den, de henvender sig til, når der er behov for yderligere vejledning”.

instagram.com/chelle.lilly/

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.