Seneste Nyt

Social ansvarlighed og god forretning

Social ansvarlighed er noget, alle FAGA’s medlemmer skal tænke ind i virksomheden, og bruger man landets beskyttede værksteder, kombineres social ansvarlighed med god forretning, for borgerne på de beskyttede værksteder kan pakke varer, sortere, emballere og montere - alle de sekundære opgaver, der fylder mentalt i mindre virksomheder. FAGA Nyt besøgte et værksted i Brøndby kommune.

- Skrevet af Pia Finne

Social ansvarlighed er det nye sort. Men når man kan forene social ansvarlighed med at få et job gjort, som i sidste ende styrker virksomheden, kan det vel kun kaldes for en win-win. Og det er faktisk netop, hvad man kan opnå ved at benytte sig af den engagerede og dedikerede arbejdskraft, der findes på landets mange beskyttede værksteder, hvor de gerne tager opgaver ind for private virksomheder.

En af dem, der benytter arbejdskraften på de beskyttede værksteder, er Jette White fra STOFF, og hun er så glad for samarbejdet, at hun klart mener, det er noget, alle FAGA’s medlemmer skal kigge ind i og kan få glæde af.

Forleden besøgte FAGANyt et beskyttet værksted i Brøndby Kommune, og den entusiasme, arbejdsglæde og dedikation, jeg blev mødt af, var helt unik og noget, enhver ”almindelig” produktionsvirksomhed nok vil misunde.
Tina satte labels på shampoo-flasker, og Steen stod ved en maskine og pakkede duftende stykker af sæbe ind for Sæbeværkstedet; et andet af FAGA’s medlemmer, med en glæde og en stolthed over at udføre jobbet, og en dedikation og en lyst til at gøre det så perfekt som overhovedet muligt. 

”Jeg synes, det er fint, at vi kan passe på de mennesker med et mentalt handicap og give dem et meningsfyldt arbejde”, siger Jette White. Hun har tidligere brugt et beskyttet værksted til opgaver, og denne gang var det store kasser af lys, hun skulle have pakket om i mindre kasser af 12. 

”De henter en palle lys, kører tilbage til værkstedet og pakker dem, og leverer dem tilbage til os”, fortæller hun. Hun har også brugt værkstedet, da hun fik en sending på 20.000 brochurer ind ad døren, hvor nogle var fejltrykte. Så i stedet for at smide dem alle ud, blev de gode sorteret fra på værkstedet i Brøndby - til glæde for alle.

”De er utroligt fleksible, og jeg vil helt sikkert bruge dem fremadrettet. For ud over at få en god arbejdskraft, så støtter man op om noget godt, og alt andet lige er det rart at gøre noget for andre mennesker. Faktisk tror jeg rigtig mange mindre virksomheder netop har flere af den type jobs, der skal udføres, og som man bliver ved med at udskyde. Men man kan lige så godt lade de beskyttede værksteder tage sig af det”, siger hun.

God stemning og arbejdsglæde

På det beskyttede værksted Hesselager i Brøndby møder 45 borgere hver dag på arbejde. Fælles for dem er, at de har en fysisk- eller psykisk funktionsnedsættelse, som medfører, at de ikke kan arbejde på normale vilkår på det ordinære arbejdsmarked. Fælles for dem er også, at de har et stærkt ønske om at have et arbejde – på trods af deres handicap, og det mærker man. Stemningen er god, der snakkes højlydt, og alle arbejder på det niveau, der passer til dem. De er glade for det og ikke mindst stolte af det, og de fortæller gerne, at de har været der i både 28 og 40 år. 

Alle de borgere, der arbejder på værkstedet, får førtidspension, og herudover får de en arbejdsdusør for det arbejde, de udfører på værkstedet.
”Nogle har gode arbejdsevner, andre ikke så gode, men der er plads til alle”, fortæller Allan Husted, der er jobkonsulent i Arbejdsmarkedet i midten. ”Her er plads til alle med variabel arbejdsevne, og de virksomheder, vi samarbejder med, får ofte et godt og personligt forhold til de borgere, der udfører netop deres job”.

Allan fortæller videre, at en del af de jobs, man påtager sig, sker på værkstedet, mens andre er ude på arbejdspladserne, hvor gruppe af borgere fra det beskyttede værksted kan sendes ud – typisk med en pædagog, der vejleder. Bl.a. står Job & Aktivitetscenter Vestegnen for flaskesorteringen i Bilka, ligesom man har medarbejdere hos i IKEA.

 

Borgerne kan rigtig meget

Når en virksomhed henvender sig til Job & Aktivitetscenter Vestegnen med et job, tager man en god snak med virksomheden, taler om jobbet med videre. ”Og vi vurderer, om det er noget, vi kan påtage os, eller om vi skal sige pænt nej tak”, fortæller Allan Husted, og han understreger, at hans fremmeste opgave er først og fremmest at sikre, at jobbet giver mening for borgerne som et middel til beskæftigelse. ”Men det må også gerne sætte et lille aftryk, for vores borgere er meget stolte af det, de gør”, fortæller han. Hvis opgaven er velegnet til JAC Vestegnen, vil medarbejderne bestræbe sig på at holde omkostningerne nede, og selvfølgelig overholde de konkurrenceklausuler, man er underlagt som offentlig virksomhed og beskyttet værksted. 

Helle, der er pædagog på værkstedet, supplerer med at fortælle, at arbejdsidentiteten og – moralen er utroligt høj, og at borgerne på værkstedet er meget arbejdsomme. Og selv om pædagogerne løbende kvalitetstjekker det udførte arbejde, er det som oftest i orden, for netop dét, sætter de en stor ære i. Samtidig udvikler man på stedet metoder, der minimerer fejlmarginen.

Pædagogerne vælger, hvem der er egnede til hvilke arbejdsopgaver, for nogen af borgerne er meget systemorienterede, mens andre er mere handlingsorienterede, men der er også opgaver, som nogle meget gerne vil have. ”Når der kommer varer fra bestemte virksomheder, står der altid nogen og venter spændt på at lastbilen læsser af, så de kan komme i gang”, fortæller Allan.

Når der skal pakkes sæbe, er Steen på pletten, og han er næsten ikke til at ”smide” hjem. Det er HANS job, og ingen kan gøre det lige så godt som ham. Han viser detaljeret, hvordan man gør, og forklarer, at der ikke må være huller i plasten, for så skal de pakkes om. Og spørger man Steen om, hvorfor det er hans job, er han ikke i tvivl: ”Jeg har lært det, og jeg er god til det”, siger han lidt genert.
På værkstedet vil man gerne have mange mindre kunder frem for én stor, for det betyder, at arbejdsopgaverne varierer, og at man ikke er så afhængige af den enkelte kunde i forhold til, om der er arbejde nok til alle.

”Det er selvfølgelig andre vilkår, end på en almindelig arbejdsplads, men vi er meget fleksible, bare vi ikke bliver presset”, forklarer Allan, for der skal også være tid til kurser, ture ud af værkstedet og en lille fest med sodavand og kage i ny og næ, når man opnår noget positivt.

Har man lyst til at høre mere om, hvad de beskyttede værksteder, der ligger i hele landet, kan hjælpe virksomheden med, hvilke opgaver de kan udføre, og hvordan det mere detaljeret fungerer, kan man kontakte det beskyttede værksted i den kommune, man bor i og tage en snak med dem.

45 borgere med en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har deres daglige gang på det beskyttede væksted Hesselager i Brøndby kommune - flere af dem har været der i flere årtier. 

Arbejdsopgaverne på det beskyttede værksted kan bl.a. være at sætte mærkater på shampooflasker, som Tina her er i færd med. 

Steen er ikke til at "smide" hjem, når der skal pakkes sæbe - det er HANS job, og han er god til det. 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.