Seneste Nyt

STORT & småt – nyt fra branchen

I STORT & småt har vi samlet – ja netop; stort og småt fra branchen. Informationer, der er gode at have, nye love, der skal tages stilling til og nyheder, der kan have en generel interesse for branchen og for FAGA’s medlemmer. I Stort og småt er alt velkomment, og har du som medlem af FAGA en information, du mener, skal kommunikeres ud, er du mere end velkommen til at maile den til FAGA Nyt's redaktør, Pia Finne, email: pia@piafinne.dk

     

Ny ferielov

I Danmark er der i dag forskudt ferie. Det betyder, at lønmodtageren optjener ferie i kalenderåret fra 1. januar til 31. december, men at ferien først kan afholdes fra 1. maj til 30. april året efter. Der kan dermed gå op til 16 måneder, fra ferien optjenes, til ferien kan afholdes.

Med den nye ferieordning optjener og afvikler lønmodtageren sin ferie på samme tid over en periode på 12 måneder (ferieåret). Det betyder fx, at den ferie, der optjenes i februar måned, allerede kan afholdes i marts måned samme år. Lønmodtageren har dog mulighed for at afholde ferien i yderligere 4 måneder, så der er 16 måneder til at afholde ferien i (ferieafholdelsesperioden). Det giver den enkelte øget fleksibilitet til at afholde ferien.

Hvad betyder det? Der vil fortsat være to former for feriebetaling, nemlig ferie med løn og ferietillæg eller ferie med ferie-godtgørelse.

For alle lønmodtagere medfører den nye ferieordning, at ferien optjenes løbende i ferieåret fra den 1. september til den 31. august året efter (12 måneder). Med en ny ferieordning vil man – som i dag – optjene 2,08 feriedage om måneden.

Den optjente ferie kan afholdes i ferieafholdelsesperioden fra den 1. september til den 31. december året efter (16 måneder). Den periode, ferien kan holdes i, er således sammenfaldende med optjeningsperioden – men fire måneder længere. Det betyder, at ferien kan planlægges mere fleksibelt.

Overgangsordning: Den nye ferieordning med samtidighed træder i kraft den 1. september 2020.

   

Ferie, der er optjent i perioden fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020, "indefryses", og kan ikke afholdes eller udbetales, før lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet.

Det svarer til, at man med den nuværende ferieordning udbetaler det sidste års optjente ferie, når man forlader arbejdsmarkedet. I stedet kan lønmodtageren afholde betalt ferie, der er optjent ved samtidighedsferie.

Herved sikres det, at lønmodtageren kan afholde op til fem ugers betalt ferie i overgangsåret samtidig med, at arbejdsgiverne undgår at udbetale op til ti ugers ferie på ét enkelt år.

Der oprettes en særlig fond, "Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler" (fonden), der får til opgave at forvalte og administrere tilgodehavende feriemidler, som er de midler, der er "indefrosne". Fonden etableres under Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som varetager fondens opgaver med administrativ og teknisk bistand fra Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP).

Læs mere om den nye ferielov og se forklarende eksempler på regeringen.dk

Gratis mini-seminar om ferieloven: FAGA’s samarbejdspartner TVC Advokatfirma afholder gratis mini-seminar om ferieloven hhv. 19. februar i Aarhus og 26. februar i København. Læs mere og tilmeld dig her
 

  

David Fussenegger til Eurotex

Danske Eurotex har fået forhandlingen af produkter fra østrigske David Fussenegger. Det gælder såvel børnesengetøj som kollektionen af sengetøj til voksne.

"David Fussenegger arbejder med tre kollektioner: Basic, Kids og Summer", fortæller Marianne Jensen fra Eurotex.

I den nye forårs og sommerkollektion 2019 ses såvel det maritime som et “Urban jungle” tema med intense tropiske mønstre. Man arbejder med hør og bomuld og en ny, let flannel-kvalitet ALBA, der er let til brug i sommervarmen.

Håndklæder er også en del af kollektionen samt strandtasker med videre.

Designene er underspillede og sofistikerede med smukke visuelle effekter.

I 2019 er der desuden fokus på de firbenede med en stor kollektion af tæpper og tilbehør til kæledyrene, ligesom Kids 2019 også rummer nye farver og designideer skabt under mottoet "hyggeligt ikke kitchet".

     
     

Eva Solo åbner døren til møbler 

Et nyt kapitel er startet for Eva Solo A/S – en ny dør er åbnet.

På Stockholm Furniture & Light Fair 2019 lancerede Eva Solo en helt ny produktkategori bestående af møbler og belysning under Eva Solo brandet.

I mere end to generationer har Eva Solo produceret produkter til primært køkkenet og spisebordet med fokus på nytænkning, funktion og materialer.

Med den nye møbelkategori viderebringer Eva Solo deres passion for godt design til resten af hjemmet. Det gør de udelukkende af en simpel grund; fordi de har lyst.

Der er flere designere involveret i Eva Solos første møbelkollektion heriblandt designduoen Tools og ARDE design studio. Førstnævnte har i mere end 20 år spillet en afgørende rolle for Eva Solos produkter. 

Møbelkollektionen Opsigtsvækkende og samtidig underspillet, hvor klare og æstetiske linjer skaber ro, varme og enkelhed, sådan beskriver Eva Solo deres første møbelkollektion, der tæller møbler og belysning.

  

 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.