Seneste Nyt

Ambiente Trends 24+: En iscenesættelse af stilhedens luksus, nye kompositioner og digitale innovationer

Ambiente afspejler de toneangivende internationale stilarter inden for design og interiør. Uanset om det er dining, living, giving eller work viser trenden, hvad der vil stå på bordet i fremtiden, hvad der vil høre hjemme i opholds- og arbejdsrum, og hvad der vil blive givet som gaver.

- Skrevet af Pia Finne

Ambiente Trends 24+ deles op i tre style-verdener: AURA OF PROGRESS_visionary + elemental, QUALITY OF SILENCE_pure + familiar, SPIRIT OF CRAFT_bold + poetical. Bag trenden står trendbureauet bora.herke.palmisano, der har fået til opgave at give deres bud på former, farver og materialer, der vil inspirere forbrugere over hele verden i den kommende sæson.

De tre style-verdener iscenesættes med produkter fra udstillerne i Trendområdet i foyeren til hal 4.1 fra 26. til 30. januar 2024.

Trendtemaerne udstråler en visionær aura, fejrer stilhedens luksus og fokuserer på nye kompositioner. Bæredygtighed er om end endnu mere gennemgående i alle stilverdener og i alle boligens rum end tidligere. Samtidig arbejdes der løbende med forskning i materialer og et øget fokus på genanvendelse i kombination med spændende æstetiske løsninger, og håndværk genfortolkes og raffineres gennem digitale innovationer og 3D-teknikker. 

"I usikre tider handler det ikke om at søge efter en kortvarig trend. I stedet samler Ambiente Trends op på vigtige udviklinger og fortsætter dem, hver med sit eget fokus. En usædvanlig brug af materialer og farver, innovative teknologier og basiselementer, en bæredygtig etos og materialealternativer eller kunsthåndværkets mangefacetterede kunst sætter deres egne fokuspunkter i år. Alle levende temaer forenes af et forsonende perspektiv, der bevarer det velkendte og byder fremtiden velkommen", siger Annetta Palmisano, trendekspert hos trendbureauet bora.herke.palmisano.

AURA OF PROGRESS_visionary + elemental samler tilsyneladende modstridende elementer: Urkraft møder futurisme, arkaisk møder hyperinnovation.

AURA OF PROGRESS_visionary + elemental skærper vores opmærksomhed i forhold til at se tingene på  progressive måder og ikke mindst i et fascinerende samspil mellem modsætninger.

Elementær kraft møder futurisme, og arkaiske elementer kombineres med hyperinnovativ teknologi. For digitale og også AI-understøttede designprocesser forbedrer traditionelle håndværksmetoder. Økologiske, ressourcebesparende tilgange er afgørende for mange designere. Resultaterne er ikke kun fascinerende og nye, men også bæredygtige. Et levende tema, der inspirerer og ”grounder” os på samme tid.

 

I den strålende og levende farvepalet synes den digitale verden at smelte sammen med den fysiske – og den strækker sig fra varme toner som violet, intens solgul over glødende lava til kølige nuancer og lysfyldte toner som aqua- og mineral. En flimrende sky-tone samt dybe grå og mørke jordfarver karakteriserer den neutrale palet. Farvegradienter, airbrush-effekter, glasgennemsigtige og slørede farver forstærker effekten. 

Rå materialer som træ, stål og sten samt former lånt fra naturen bringes bevidst sammen med futuristiske elementer. Ru og ujævne overflader er i fokus. Spor af gamle materialer ses ind i overfladedesignet. Selv rust kan tjene som inspiration til et usædvanligt mønster. 

Derudover beriger konceptuelle dufte som stearinlys, diffusers eller specielle rumparfumer det levende tema lige så meget som visuelle fænomener skabt via innovativt fortolket LED-teknologi - for eksempel med armaturer, der nedsænker et helt rum i et sandt farveskær.

 

QUALITY OF SILENCE_pure+familiar tager hensyn til det voksende ønske om ro, klarhed og et menneskeligt miljø.

QUALITY OF SILENCE_pure + familiar opdager det særlige i det enkle og afspejler behovet for ro og klarhed.

Positive farver og enkle, bæredygtige materialer giver os mulighed for at opleve varme, ro og komfort som den ægte luksus.

Påskønnelsen af eksisterende råmaterialer og arbejdet med en fremtid, der er værd at leve i, afspejles i designet. Et holistisk levende tema, der er puristisk og beroligende på samme tid.

Naturfarver, solbeskinnede pasteller og lysere toner er karakteristiske for denne palet; fra varme terracotta- og trætoner samt strågul over neutrale ecru- og sandtoner til kølig grå, blå og salvie.

Velkendte materialer ses taget ud af deres oprindelige kontekst. Æggeskaller tjener for eksempel som udgangspunkt for usædvanlige designs, der fortæller deres egne historier.

Alt bliver så vidt muligt genbrugt – ikke kun træ, men også blade og bark. Kasserede papirfibre omdannes til håndlavet papir af høj kvalitet, og enkle, helt beskedne og ukonventionelle ressourcer fra hverdagen får ofte ny betydning. 
Transformation forstås grundlæggende.

Mange designere arbejder med principperne for cirkulært design og arbejder for eksempel med komposterbar bioplast. Desuden er grænserne mellem design og kunst flydende. Individuelt forarbejdede genstande fejrer æstetikken i hverdagen, nydelsen og værdsættelsen af enkle ritualer.

SPIRIT OF CRAFT_bold+poetical sætter fokus på håndværkets mangfoldighed og bringer det sammen i udtryksfulde kombinationer. 

SPIRIT OF CRAFT_bold + poetical samler forskellige påvirkninger på en dristig og poetisk måde og er kendetegnet ved slående former, dristige kombinationer og en sofistikeret farvepalet.

Håndværksmæssige færdigheder kombineres med en moderne æstetik, et klart personligt præg og holdbarhed. Derudover får fleksible produkter og indretningsideer stadig større impact, fordi de kan tilasse sig vores skiftende levevilkår.

Den ekstravagante farvepalet kombinerer en varm rav-, cognac- og chilitone med neutral grå og sepia samt med kølig lapis lazuli, glasgrøn og turkis. 

 

Håndværksmæssige færdigheder og næsten glemte materialer og teknikker danner grundlag for designs med en helt unik stil - for eksempel kombinationen af kobber og varm emalje, hvor den glaslignende pulverlakering giver materialet et slående udseende med fantastiske farver og uforudsigelige nuancer. Vintagedesign og motiver fra producenternes arkiver genopdages også og omdannes kunstfærdigt til nye designs. 

Keramik er et vigtigt materiale i denne trend med uanede designmuligheder. Især i forhold til service og glas understreger håndmalede motiver og håndskabte strukturer deres unikke karakter. Tekstiler og tæpper minder om objets d'art udført med kunstfærdige håndværksteknikker, selvsikre mønstre og applikationer, der får produkterne til at fremstå som grafik i stort format, collager og relieffer. 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.