Seneste Nyt

Få økonomisk hjælp til vækst

Mangler du kapital til at udvikle virksomheden; blive grønnere, indtage nye markeder eller måske få en investor ind i virksomheden, kan Vækstfonden være en mulighed. Vækstfonden hjælper nemlig SMV’er med potentiale med at komme videre. Man går ind, når en virksomhed har større ambitioner, end banken kan være med til, for målet er i sidste ende at skabe vækst, innovation og arbejdspladser.

- Skrevet af Pia Finne

Vækst kræver kapital, og mange af FAGA’s medlemmer har igennem tiden prøvet, at det er banken, der sætter begrænsningerne for virksomhedens ekspansion. Men har man en sund virksomhed, og er man udviklingsinteresseret, er der mulighed for at få hjælp igennem Vækstfonden, som er statens finansieringsfond, der er sat i verden netop for at hjælpe vækstlaget i dansk erhvervsliv.

Fra 1. januar er Vækstfonden og Innovationsfonden de to hovedindgange til finansiering fra staten. Mens Innovationsfonden arbejder med de ”bløde” penge. Det vil sige penge, der ikke skal betales tilbage, og som gives til virksomheder meget tidligt i forløbet, hvor de enten ikke har et produkt endnu, eller hvor de endnu ikke er i markedet, yder Vækstfonden finansiering med ”hårde” penge. Penge, der skal betales tilbage igen.

Vækstfonden går ind, hvor bankerne ikke har mulighed for at komme med den finansiering, virksomhederne har brug for. Men altid i samarbejde med banken. Det vil sige, at kan man låne en million kroner i banken til eksempelvis en ekspansion af sin virksomhed i udlandet, kan man låne endnu en million kroner i Vækstfonden.

”Ved at tage en større risiko kan vi supplere den finansiering, virksomhederne kan få fra private kilder, så virksomhederne kan få den kapital, de har brug for. Vores investeringer med egenkapital skal give et fornuftigt afkast, og vores lån skal betales tilbage med renter, der modsvarer risikoen, så det er ikke billig kapital. Til gengæld er det kapital, virksomhederne ikke ellers ville have adgang til på det private marked”. Det fortæller Peter Bruun, der er chef for kommunikation og CSR hos Vækstfonden, og han understreger, at man støtter sunde, udviklende virksomheder, der kan skabe vækst, innovation og arbejdspladser i Danmark.

Hvert år finansierer Vækstfonden faktisk over 800 fortrinsvis små- og mellemstore virksomheder. Det vil sige virksomheder med maks. 250 ansatte og med en omsætning på under 372 mio. kr. eller en balance på under 320 mio. kr., hvilket i princippet gælder langt størstedelen af alle danske virksomheder.

Finansieringsløsninger til hele virksomhedens rejse

”Vi kan finansiere alt fra den nystartede virksomhed, der lige er kommet på markedet med et produkt til ejerskifter og den modne virksomhed, der har behov for penge for at ekspandere på nye markeder. Selv virksomheder, hvor målet er det globale marked og en eventuel børsnotering, kan vi hjælpe. Vi har finansieringsløsninger til hele rejsen”, fortæller Peter Bruun.

Mest relevant for FAGA’s medlemmer er de låneprodukter, der er målrettet sunde virksomheder, der har behov for at udvikle deres forretning, men hvor banken vurderer, at risikoen er for stor til at man vil tage hele risikoen. 

”Det kan f.eks. være, at der ikke kan stilles sikkerhed nok. Så kan vi træde til i samarbejde med banken. Det vil sige, vi deler finansieringen med banken. De løber ikke hele risikoen, og virksomheden får den kapital, der er behov for”, fortæller Peter Bruun.

Han slår fast, at Vækstfonden er neutral og ikke en konkurrent til bankerne. Det betyder, at bankerne gerne vil samarbejde med Vækstfonden om at nå en løsning for den enkelte virksomhed.

”Vi tager en lidt højere rente. Dels fordi vi ikke vil konkurrere med bankerne, og dels fordi vi løber en større risiko. Bankerne får mulighed for at udvide deres engagementer og styrke deres kunders udvikling, virksomhederne får bedre adgang til finansiering og som samfund sikrer vi, at flere sunde virksomheder udnytter deres vækstpotentiale. Det vinder vi alle på.” 

Lån på to måder

Grundlæggende er der to måder, man kan få lån på igennem Vækstfonden. Enten låner Vækstfonden pengene direkte til virksomheden i samarbejde med banken. Eller banken kan yde et lån, hvor Vækstfonden kautionerer.

Hos Vækstfonden sidder eksperter, bankfolk og andre med finansielle baggrunde, der kan råde om, hvad der er bedst for den enkelte virksomhed. Man har kontorer i Hellerup, i Vojens og i Randers og inden længe også i Odense, Aalborg, Aarhus og Sorø, så hele landet er dækket ind.

”Har man brug for finansiering kan man altid kontakte os helt uforpligtende, forklare sine behov og få en snak om løsningsmodeller”, understreger Peter Bruun.

Gælder det et relativt lille beløb, vil man dog typisk benytte kautionsløsningen, mens man ved større beløb til veletablerede virksomheder vil benytte et vækstlån. Faktisk gives vækstlån ikke på under en million kroner.

Kravene for at få et lån

”For at få et lån ser vi i princippet på de samme ting som private banker. Vi kigger på virksomhedens forretningsplan, udviklingen i virksomhedens økonomi og på ledelsen. Desuden ser vi på, om lånet indgår i en samlet finansieringsløsning, idet vi har et krav om medfinansiering”, forklarer Peter Bruun, der videre fortæller, at man igennem tiden har finansieret en del designvirksomheder, bl.a. Muuto.

”Design er et område, hvor danske virksomheder har meget stærke kompetencer og er kendte internationalt. Derfor er det også et naturligt fokusområde for os”.

Yderligere informationer om de forskellige låntyper, hvad Vækstfonden vil låne penge til, specifikke krav til virksomhederne med videre kan læses på: www.vf.dk, ligesom man kan ringe og høre nærmere om finansieringsmulighederne hos Vækstfonden på tlf. 35298600.

 

Muuto (se billede) er en af de designvirksomheder, som Vækstfonden har hjulpet med et lån til udviklingen af virksomheden i samarbejde med banken.

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.