Seneste Nyt

Forbrugerombudsmanden politianmelder Secondfootballshirts for at overtræde markedsføringslovens spamforbud

Forbrugerombudsmanden politianmelder virksomheden, der sælger fodboldtrøjer, da de på sociale medier har afholdt tre konkurrencer som efter Forbrugerombudsmandens opfattelse krævede, at deltagerne skulle tagge andre brugere.

- Skrevet af Forbrugerombudsmanden

Deltagerne skulle i én af konkurrencerne ”tagge” to brugere i kommentarfeltet, mens deltagerne i to af konkurrencerne skulle ”fortælle” deres venner om konkurrencen i kommentarfeltet til virksomhedens opslag.

Forbrugerombudsmanden modtog en klage over Secondfootballshirts’ brud på spamforbuddet den 6. marts 2024. Klagen vedrørte et opslag på TikTok, hvor virksomheden skrev, at man skulle ”tagge to venner i kommentarfeltet” for at deltage i konkurrencen. En tilsvarende konkurrence blev også afholdt på Instagram, hvor det i stedet var en betingelse for at deltage, at deltageren ”fortæller 2 venner om konkurrencen i kommentarfeltet.” På baggrund af klagen orienterede Forbrugerombudsmanden virksomheden om reglerne for konkurrencer på sociale medier.

17 dage senere oprettede Secondfootballshirts en ny konkurrence på Instagram med stort set enslydende betingelser for at deltage. Forbrugerombudsmanden modtog tre klager over den nye konkurrence. Denne gang skrev virksomheden: ”Fortæl 4 venner om konkurrencen i kommentarfeltet” for at deltage.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at deltagerkravet i de to konkurrencer på Instagram kan sidestilles med et krav om, at man skal ”tagge” personer i kommentarfeltet, da det efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke er muligt at ”fortælle” andre om en given konkurrence i et kommentarfelt på sociale medier uden at anvende tag-funktionen, hvilket er i strid med spamforbuddet

Forbrugerombudsmand Torben Jensen siger:

Virksomheder må ikke markedsføre sig via mails, sms’er og anden elektronisk post, medmindre de har modtagerens samtykke. Når brugere af sociale medier tagges i kommentarfelter, så får de en notifikation herom, og det er elektronisk post, som kræver samtykke.

Virksomheder må ikke belønne brugere af et socialt medie for at foretage en handling, virksomheden ikke selv lovligt kan foretage, fx at tagge andre brugere. I modsat fald bliver virksomheden ansvarlig for brugernes handlinger.

Læs hele artiklen på Forbrugerombudsmanden.dk 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.