Seneste Nyt

Kopister koster danske virksomheder 7 mia. kr.

Danmark er et af de mest kopierede lande i Europa. Faktisk går virksomheder på det danske marked glip af knap 7 mia. kr. i direkte salg hvert år til kopister, oplyser den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO.

- Skrevet af Patent & Varemærkestyrelsen

Alligevel er det blot 9 pct. af de små danske virksomheder, der har beskyttet deres forretning mod kopiering med et registreret varemærke. Det viser en ny undersøgelse foretaget for Patent- og Varemærkestyrelsen. Endda selvom hele 84 pct. af alle virksomheder i undersøgelsen mener, at det er vigtigt at forstå, hvordan de kan beskytte deres ideer og opfindelser mod kopiering.

Og det er et problem. Sådan lyder det fra Henriette Vængesgaard Rasch, chef for varemærker og designrettigheder i Patent og Varemærkestyrelsen:

”Der er brug for, at flere får kendskab til varemærker. Har man ikke styr på sine rettigheder, svarer det til, at man bor i et område med mange indbrud, men man låser ikke døren,” siger hun.

Meget tyder på, at jo mere man eksporterer eller sælger på nettet, desto større er risikoen for at blive kopieret og andre stjæler ens idé.

”Det er en god idé at beskytte sin forretning med fx et varemærke - især for de virksomheder, der har planer om at vokse. Med et registreret varemærke kan virksomheder nemlig nemt vise, at de ejer retten til det, de gerne vil sælge, ” siger Henriette Vængesgaard Rasch.

Virksomheder mangler viden

Ifølge undersøgelsen angiver knap halvdelen af de adspurgte virksomheder, at de har et lavt eller intet kendskab til IP-rettigheder som fx et varemærke.

”Det er et vigtigt emne for danske virksomheder at prioritere at sætte sig ind i og forholde sig til, fordi kopiering kan have så store konsekvenser. Særligt i en krisetid, hvor danske virksomheder gerne skal have mest muligt ud af deres idéer, ” siger hun.
Samtidig undrer det hende, hvorfor det ikke i højere grad sker.

”Det er i hvert fald ærgerligt, hvis årsagen er, at mange tænker, at det rammer nok kun naboen og ikke mig. For kopister koster på virksomhedernes indtjening, og det koster arbejdspladser,” siger Henriette Vængesgaard Rasch.

Virksomheder kan ansøge om et varemærke hos Patent- og Varemærkestyrelsen.
Moos-Bjerre A/S har gennemført undersøgelsen ”Danske virksomheders kendskab til samt brug af IP-rettigheder” for Patent- og Varemærkestyrelsen (PVS) i oktober 2022.
Undersøgelsen er afgrænset små- og mellemstore virksomheder med op til 49 ansatte.

Dette er en gengivelse af artiklen på dkpto.dk

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.