Seneste Nyt

Nu skal FAGA’s medlemmer med på den grønne dagsorden

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse investerer nu 95 mio. kr. i et markant løft af grøn og cirkulær omstilling i små og mellemstore virksomheder – netop FAGA’s medlemsskare. Den grønne investering skal understøtte virksomhederne i deres omstilling til bæredygtige, grønne forretningsmodeller med hjælp fra to stærke partnerskaber, der skal sikre, at indsatsen kan rulle ud i alle dele af Danmark og med blik for de forskellige muligheder og udfordringer, virksomhederne står overfor.

Bæredygtighed, grøn omstilling og cirkulær omstilling er absolutte ’buzzwords’ netop nu og ikke mindst noget, alle virksomheder i Danmark bør have med i sine overvejelser. Men for de små- og mellemstore virksomheder, den gruppe som FAGA’s medlemmer tilhører, kan det let blive et uoverskueligt projekt. Derfor er det næsten en gave, når Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu investerer 95 mio. kr. i at hjælpe netop den gruppe virksomheder til at komme videre med den bæredygtige omstilling.

Grunden til at Erhvervsfremmebestyrelsen nu øremærker de næsten 100 mio. kr. til bæredygtig omstilling i Danmarks små- og mellemstore virksomheder er, at der grundlæggende er en stigende bevidsthed og efterspørgsel fra forbrugere i ind- og udland efter bæredygtige, grønne løsninger, herunder løsninger, som kan bidrage til et mere klimaneutralt samfund, ligesom der er et stort globalt fokus på området som afspejlet i Paris-aftalens klimamål og FN’s verdensmål. Det skaber et enormt potentiale for dansk erhvervsliv.  

I Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er formand Jakob Riis tilfreds med den grønne satsning på næsten 100 mio. kr., der ligger helt i tråd med bestyrelsens overordnede ønske om at bidrage til bedre bundlinje hos virksomhederne og omstillingen til et grønnere og mere klimaneutralt samfund.

”I Danmark og verden er der en markant øget bevidsthed om, at vi alle skal handle ansvarligt og bidrage til en bæredygtig udvikling. Det stiller krav til virksomhederne, men skaber også forretningsmæssige muligheder, fordi der er en stigende efterspørgsel på bæredygtige produkter og serviceydelser. Vi er glade for, at vi med denne markante satsning kan yde vores bidrag til at løfte den grønne dagsorden i mange danske virksomheder i hele landet,” siger Jakob Riis, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Støtten går til to erfarne og stærke partnerskaber, der skal hjælpe små og mellemstore virksomheder i alle landsdele frem til mere og bedre grøn og cirkulær omstilling og cirkulær økonomi. Organisationerne Clean og Lifestyle & Design (LD) Cluster står for indsatserne i samarbejde med bl.a. Plastcenter Danmark, de seks tværkommunale erhvervshuse, Gate 21, Danish Advanced Manufactoring Research Center og Dansk Designcenter.

Dem, der endnu ikke er kommet i gang 

Målgruppen er virksomheder, der endnu ikke er nået så langt i den grønne omstilling, og indsatserne har bl.a. fokus på at fremme virksomhedernes udvikling af mere grønne forretningsmodeller gennem øget plastgenanvendelse og værdiudnyttelse af materialer samt udvikling af potentialer ved cirkulært design og produktudvikling. 

       
   

FAKTA:

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at igangsætte og finansiere decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.

Bestyrelsen har afsat op til 96 mio. kr. til grøn og cirkulær omstilling i SMV’er – ca. 81 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 15 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler. Bestyrelsen besluttede at bruge ca. 95 mio. kr. af puljen således:

Lifestyle & Design (LD) Cluster, Herning, får med støtte på i alt ca. 57 mio. kr. til opgave at igangsætte indsatser, der primært har fokus på højere værdiudnyttelse af materialer og fremme af cirkulært design og produktudvikling. LD indgår i partnerskab med blandt andre de seks tværkommunale erhvervshuse, Dansk Designcenter, Clean, Gate 21 og Danish Advanced Manufactoring Research Center.

Clean, Aarhus, får med et støtte på i alt ca. 38 mio. kr. til opgave at igangsætte indsatser, der primært har fokus på øget plastanvendelse. Clean indgår i partnerskab med blandt andre Plastcenter Danmark, de seks tværkommunale erhvervshuse, Gate 21 og Dansk Designcenter.

Den samlede grønne satsning vil ikke bare kunne mærkes i de deltagende virksomheder, men også på Danmarks klimaregnskab. Over projektets treårige levetid ventes indsatsen at reducere energiforbruget med ca. 20.000 GJ og spare miljøet for ca. 19.000 tons CO₂ årligt.

 

Lifestyle & Design Cluster har tidligere med succes hjulpet små og mellemstore virksomheder bl.a. i livsstilsbranchen frem til grøn omstilling og cirkulær økonomi, og direktør Betina Simonsen fortæller, at hun næsten ikke kan få armene med, og at hun glæder sig til at arbejde med livsstilsvirksomhederne omkring det nationale projekt.

Arbejder man med plast, er samarbejdspartneren Clean, fortæller hun, og gælder det de cirkulære forretningsmodeller, er samarbejdspartneren LD Cluster.

”Vi kan hjælpe med at kigge på, hvordan man kan arbejde mere cirkulært, og dem, vi typisk skal have fat i, er dem, der endnu ikke rigtig er kommet i gang”, lyder det fra Betina Simonsen, og hun slår fast, at målet er at finde en balance, hvor bæredygtigheden og virksomhedens økonomiske mål kan gå hånd i hånd.

Der findes forskellige måder at tilgå projektet på. Typisk indleder man med at deltage i netværksmøder i sit område, hvor man kommunikerer med andre virksomhedsledere, der har været igennem processen, eller man kaster sig ud i et intensivt sprintforløb, hvor man på få dage gennemgår sin forretningsmodel og finder frem til en måde at gribe den bæredygtige omstilling an på.

”Hvad enten man vælger netværks- eller sprintløsningen, så efterfølges den af vouchers til køb af konsulentbistand, så man kan komme videre i forløbet”.

Betina Simonsen fortæller videre, at de tildelte vouchers kan bruges i ét forløb, eller de kan bruges løbende, når behovet er der. 

”Det er vigtigt, at vi finder den helt rigtige model til den enkelte virksomhed, og vi kan uddele vouchers på op til 100.000 kr. alt efter behov”.

 

Man skal ansøge om deltagelse

For at blive en del af Erhvervsfremmebestyrelsens projekt, skal man som virksomhed ansøge om det. Man skal leve op til EU’s definition af en SMV-virksomhed, og godkendes man, kan man arbejde videre med en grøn forretningsmodel i samarbejde med LD Cluster eller Clean.

”Der kører et projekt nu, og ud fra den succes, vi har med det, er der ingen tvivl om, at der er behov for at udvide paletten. Vi skal have flere greb, vi kan bruge i forskellige tempi. Nogle virksomheder er klar efter et enkelt netværksmøde, andre kræver lidt mere. Er man eksempelvis en handelsvirksomhed, kan det være svært at præge materialestrømmen og produktudviklingen, og hvor begynder man så sin grønne omstilling?”, pointerer Betina Simonsen, og dermed slår hun også fast, at det ikke bare er produktionsvirksomheder, men også handelsvirksomheder, der kan deltage i projektet.

Og hendes holdning er helt klar: Er man ikke kommet i gang med den bæredygtige omstilling, og har man endnu ikke set lyset, så er det sidste tog ved at være kørt. ”Klima- og CO2-diskussionen er ude blandt forbrugerne, og de efterspørger produkterne”, siger hun. Hun understreger også, at man skal gøre det inden for de rammer, der passer til den enkelte virksomhed.

Mere om bæredygtig omstilling og ansøgning

Hvis man vil høre nærmere om, hvordan man får del i Erhvervsfremmebestyrelsens midler til bæredygtig omstilling, eller hvis man bare gerne vil vide, hvad der kan være i det for netop ens egen virksomhed, så er man velkommen til at ringe på tlf. 96166200. 

Yderligere oplysninger om ansøgningsprocessen findes på Erhvervsstyrelsens hjemmeside: https://regionalt.erhvervsstyrelsen.dk/01-ansoegning  

 

 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.