Seneste Nyt

Nye tiltag skal styrke SMV’ers konkurrencekraft og eksport

Op mod 1000 små danske virksomheder kan i to nye projekter få støtte til at forbedre deres konkurrencesituation og deres evne til at eksportere.

Kilde: SMVdanmark

Erhvervshus Sjælland og Erhvervshus Midtjylland har nemlig fået 105 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s Regionalfond til at gennemføre to landsdækkende SMV-rettede projekter, der skal styrke konkurrencekraften og eksportparatheden i op mod 1.000 mindre danske virksomheder.

Det gælder især ejer- og familieledede virksomheder, som har behov for rådgivning til dels at forberede ejer- og generationsskifte, men i det hele taget virksomheder med under 50 ansatte og behov for at professionalisere interne processer, markedsføring og salg, eller at styrke virksomhedernes eksportparathed og forudsætninger for at indgå i internationale værdikæder. 

”De mindre virksomheder er helt centrale i dansk erhvervsliv. Vi lægger i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse stor vægt på, at virksomheder i hele landet oplever god adgang til skræddersyet hjælp til at professionalisere og udvikle deres forretning, bl.a. gennem øget eksport. Det gælder ikke mindst de mindre og ofte ejerledede virksomheder. Derfor er jeg rigtig glad for, at erhvervshusene nu kommer til at stå i spidsen for to stærke indsatser, som jeg forventer mig meget af," siger Jakob Riis, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

To gode initiativer

SMVdanmark modtager de to nye initiativer med åbne arme: 
”Der er brug for støtte, kvalificeret vejledning og sparring, så de mindre virksomheder i højere grad får mulighed for at kaste sig over udviklingsopgaver som organisationsudvikling, klargøring til ejerskifte eller generationsskifte – og for dem der har mod på det – opstart af en rejse mod internationalisering og eksport. Den mulighed får de med denne indsats,” siger Ane Buch, adm. direktør i SMVdanmark.

Nu kan alle få vejledning i erhvervshusene 

Med den nye erhvervsfremmelov fokuserer erhvervshusene ikke længere kun på vækstvirksomheder. Nu kan alle små og mellemstore virksomheder få hjælp til netop de udfordringer, de står overfor.

Baggrunden er, at det skal være let at være SMV i Danmark, uanset om man er nystartet virksomhed, gammel i gårde, vækstvirksomhed, eller er en trofast underleverandør. Derfor har SMVdanmark arbejdet indgående for at få ændret erhvervshusenes målgruppe, så det ikke kun er vækstvirksomheder, men alle små og mellemstore virksomheder, der kan få hjælp og rådgivning.

Med den nye erhvervsfremmelov er det lykkedes. 

”Desværre er det ikke mange, der ved det,” fortæller Dorte Kulle, der er chefkonsulent med erhvervsfremme som fagområde i SMVdanmark, og har forelagt SMV’ernes udfordringer med systemet for Forenklingsudvalget for erhvervsfremme.   

”Vi glæder os over, at det er lykkedes at få erhvervshusenes målgruppe ændret. Mange SMV’ere kan have stor gavn af at udnytte mulighederne i de nye erhvervshuse. Vi ved fra vores analyser, at 94 pct. af medlemsvirksomhederne har udviklingsprojekter i gang, men kun 21 pct. bruger vejledning fra det offentlige. Det på trods af, at man kan få gratis hjælp og endda få tilskud til privat rådgivning. Der ligger altså en stor opgave i at få fortalt om mulighederne i det nye system,” siger Dorte Kulle. 

Der er i det nye erhvervsfremmesystem mange gode muligheder for at få hjælp til at udvikle sin virksomhed. Det er bare med at opsøge dem.

En vej til erhvervsfremme

Udvikling i virksomheder er mange ting. Derfor kan det også være svært at vide, hvor man skal begynde.

Dorte Kulle forklarer, at det er blevet meget nemmere at finde vej ind i erhvervsfremmesystemet: 

”Erhvervsstyrelsen har oprettet portalen virksomhedsguiden.dk, der skal være indgangen til erhvervsfremmesystemet. Portalen skal give overblik og vise vej til den rigtige konsulent eller projekt i den del af landet, virksomheden ligger i. Her ligger også vejledninger om næsten alt det, virksomheden har brug for at vide mere om. Der er alt fra, hvordan man starter en virksomhed, til patentansøgninger og ejerskifte. Mange af tilbuddene er koblet på erhvervshusene, og her kan forretningsudviklerne f.eks. hjælpe med optimering af drift, salg, eksport, nye digitale serviceløsninger og forretningsmodeller.”

Fast track til finansiering og tilskud til innovation

I de nye erhvervshuse er også Vækstfonden og Innovationsfonden trukket ind som faste samarbejdspartnere med tilbud om sparring. Du kan derfor blandt andet søge hjælp til ansøgning om tilskud til innovation gennem Innovationsfondens Innobooster-program eller søge finansiering gennem Vækstfonden. 

Du kan se på dit lokale erhvervshus, hvordan du kan få vejledning om finansiering. Erhvervshusene kan også hjælpe dig med at søge tilskud i andre projekter, hvor man ofte kan søge om dækning til private konsulenttimer. 

”Der er i det nye erhvervsfremmesystem mange gode muligheder for at få hjælp til at udvikle sin virksomhed. Det er bare med at opsøge dem,” siger Dorte Kulle.

Erhvervshusene er for alle SMV'er

Erhvervshusene er nu åbne for alle virksomheder i hele Danmark – det gælder selvfølgelig også din virksomhed!

Erhvervshusene er spredt rundt i landet og har et nyt fokus på både drift og udvikling. Det er nu, du kan få gratis vejledning og hjælp til at finde de rigtige rådgivere – endda ofte med tilskud. 

Læs mere på: virksomhedsguiden.dk 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.