Seneste Nyt

Nyhed vedr. produktsikkerhed og farvestoffet titaniumdioxid

Leverer du legetøj i form af tusser, glimmerlim, modellervoks eller lignende? Så skal du være opmærksom på indholdet af stoffet titaniumdioxid, som nu er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

- Skrevet af Bureau Veritas

Det kemiske stof Titaniumdioxid er med virkning fra oktober 2021 blevet klassificeret som ”Mistænkt for at være kræftfremkaldende ved indånding” (H351) i EU.

Titaniumdioxid er meget udbredt som hvidt farvestof i maling, lim og andre typer kemiske produkter såsom tusser og skriveredskaber. 
 
Disse hvide kemiske produkter skal, hvis indholdet af titandioxidpartikler er på 1% eller mere og har en såkaldt aerodynamisk diameter på under 10 μm - på emballagen af flydende væsker, være mærket med følgende påskrift: »Advarsel! Der kan danne sig farlige respirable dråber, når der sprayes. Undgå indånding af spray eller tåge.«
 
Hvis de hvide kemiske produkter samtidig er legetøj – såsom tusser, farvelade, farvekridt, glimmerlim og modellervoks - så er titaniumdioxid forbudt som farvestof – under forudsætning af at indholdet i produktet af titandioxidpartikler er på 1 % eller mere og har en såkaldt aerodynamisk diameter på under 10 μm. Dette skyldes, at såkaldte CMR-stoffer (kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionskadelige stoffer) ikke må findes i legetøj.
 
Det er derfor vigtigt som leverandør af legetøj - som er kemiske produkter - at undersøge hvilke farvestoffer / pigmenter, der anvendes i særligt hvide/lyse produkter.
 
For tiden er titaniumdioxid, som indgår i kemiske produkter der er legetøj, ved at blive risikovurderet af EU for endelig at konkludere om forbuddet mod brug af titaniumdixod i legetøj gælder alle typer af legetøj, der er kemiske produkter.

Yderligere oplysninger

FAGA har en samarbejdsaftale med Bureau Veritas, hvor medlemmerne får 15% rabat på timeprisen for rådgivning. Og har du spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte Peter Bendtsen på peter.bendtsen@bureauveritas.com / +45 7731 1000. Husk at oplyse at du er medlem af FAGA. 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.