Seneste Nyt

Standardisering på SMV’ernes præmisser, tak

Nu får du mulighed for at kommentere nye forslag til fælles standarder og medvirke til, at standarderne tilpasses SMV’er.

Kilde: Håndværksrådet.

Alt for ofte bliver fælles standarder fastsat af større virksomheder til glæde for større virksomheder. Håndværksrådet opfordrer derfor SMV’er til at bruge muligheden for at påvirke standarder før de bliver vedtaget.

Af Frederik Faurby
Standardiseringsorganisationen Dansk Standard åbner nu for, at SMV’er kan kommentere forslag til standarder, inden de bliver vedtaget. Det er en mulighed, de små og mellemstore virksomheder så vidt muligt bør benytte sig af, siger chefkonsulent i Håndværksrådet, Jeppe Rosenmejer.
”Det er vigtigt, at også de små og mellemstore virksomheder får mulighed for at påvirke indholdet af standarderne. Ellers ender det med, at standarderne bliver udarbejdet af de store virksomheder til de store virksomheder. Derfor vil jeg opfordre SMV’er til at orientere sig i de forslag til standarder, der sendes i høring, og meget gerne kommentere dem”, siger han.
Jeppe Rosenmejer repræsenterer Håndværksrådets medlemmer i Standardiseringspolitisk Forum, der rådgiver Dansk Standards bestyrelse i standardiseringspolitiske spørgsmål. Her arbejder han for at sikre, at den overordnede standardiseringspolitik ikke lader SMV’erne i stikken.

Standardisering i jordhøjde
Fælles standarder inden for byggeri, energi & miljø, maskinel produktion og mange andre brancher bruges til at sikre en fælles forståelse af, hvordan produkter og ydelser leveres. Standarder bruges bl.a. til kvalitetssikring og gør det lettere for fx virksomheder at indgå aftaler om alt fra byggeri, industriel produktion og konsulentydelser.
Men hvis standarder bliver unødigt komplekse, bliver særligt små og mellemstore virksomheder forhindret i at producere inden for standarderne. Det giver de – ofte større – virksomheder, der har lettere ved at håndtere komplicerede standarder, en konkurrencefordel.

”Ved at få de mindre virksomheders input får vi bragt standarderne ned i jordhøjde og tilpasset dem til de fleste virksomheders virkelighed”, siger Jeppe Rosenmejer.

Dansk Standard vil høre fra dig
Dansk Standard giver nu SMV’erne adgang til høringssiderne på www.ds.dk/forslag, hvor virksomheder dels kan se de nyeste forslag til standarder, dvs. de europæiske og internationale standarder, der implementeres i Danmark. Samtidig kan man som virksomhed få mulighed for at kommentere forslagene over for Danske Standard og medvirke til, at standarderne tilpasses SMV’er.

Vil du vide mere?
Kontakt chefkonsulent og medlem af Standardiseringspolitisk Forum Jeppe Rosenmejer på rosenmejer@hvr.dk.

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.