Ekspert i lys

Esko Design er ekspert i lys. Esko Schmidt-Sørensen er opfinder, og med nye øjne på en etableret branche har han skabt en serie LED lamper, der hænger hos både Google og Apple. Seneste nye skud på stammen er lysmasker, der har en gavnlig effekt på huden såvel som på helbredet.

- Skrevet af Pia Finne

 

Inden nogen for alvor havde hørt om LED i Danmark, havde Esko Schmidt-Sørensen købt de første LED pærer, og selv om halogenbølgen havde ramt Danmark, holdt han fast. 

”Det betyder, at vi har været med helt fra begyndelsen, at vi har kunnet udvikle LED belysningen, og jeg føler, at det giver os et forspring i dag”, fortæller Esko Schmidt-Sørensen.

Esko Design laver eksklusive kvalitetslamper med integreret LED lys. Virksomheden har en kollektion bestående af 33 lamper, men rigtig mange af de lamper, man leverer er specialfremstillede til et hotel, en virksomhed eller lignende.

Allerede fra begyndelsen har Esko gjort USA til sit hjemmemarked, og i dag har virksomheden 40 agenter her, og man har leveret til både Google og Apple, ligesom man netop nu er i gang med en stor leverance til Yellowstone.

Lamperne sælges også i Danmark. ”Men amerikanerne kan godt lide den høje kvalitet og det nordiske design, og de vil gerne betale det, det koster”, fortæller Esko.

Esko Design har til huse i Præstø, ”og her har vi rodet rigtig meget med LED”, siger Esko med et smil. Her har virksomheden etableret sit eget testlaboratorie, og her specialfremstiller man lamperne – bl.a. kæmpeudgaver med en diameter på to meter til Hilton i USA.

LED til behandling

Det er også på lyslaboratoriet i Præstø, at Esko har udviklet seneste nye skud på stammen, nemlig lysterapimasker, der sælges under navnet Revitalux.

”Man har forsket meget i at bruge lys til behandling af forskellige hudproblemer, og i den forbindelse har NASA fundet ud af, at rødt LED-lys faktisk minimerer rynker, fordi rødt lys får huden til at producere collagen. Samtidig er blåt lys godt mod eksemer, psoriasis og acne”, fortæller Esko, og han tilføjer, at man hen over efteråret vil holde en række events, samle private til arrangementer og fortælle om lysmaskerne.

”Vi lægger forsigtigt ud, for man er nødt til at kunne forklare processerne for at kunderne kan forstå effekterne”.

Samtidig fortæller Esko også, at lysbehandling bestemt ikke er nyt. ”Finsen vandt Nobelprisen i 1903 for tankerne. Forskellen er bare, at man i dag kan lave lys uden varme, og det gør det nemmere og bedre at bruge”.

Faktisk forskes der rigtig meget i lys i disse år. Bl.a. også i forhold til krigsveteraner med posttraumatisk stress, hvor rødt lys virker beroligende.

Vi vil være LED-specialister

”Vi prøver at være LED-specialister. Det betyder, at vi vil være nytænkende. Vi har vores egen udviklingsafdeling, og vi både tegner, producerer og laver prototyper på alle lamper. Samtidig kan vi producere specialordrer på alt fra en til flere hundrede lamper”, lyder det fra Esko Schmidt-Sørensen. 

Spørger man Esko om, hvordan han kom ind i lampebranchen, fortæller han, at da han flyttede til Præstø, flyttede han ind i et stort hus med en stor hall. ”Og jeg kunne ikke finde en lampe, der passede. Men jeg er opfinder, så jeg tog udfordringen op”.

Han startede virksomheden Scandinavian Designhouse i 2000, og i 2008 skabte han lampen Radius nr. 0 i regi af Esko Design. Siden er kollektionen og ikke mindst funktionerne i lamperne udbygget, så man i dag kan styre lyset via telefonen, man kan ændre lysets farve i forhold til det udendørs lys og meget mere.

At Esko Design begyndte med det amerikanske marked frem for det mere nærliggende lokale, hænger ganske enkelt sammen med, at Esko altid har haft en drøm om at arbejde med USA. 

”Nu er vi ved at være etableret. Det, vi mangler, er at tjene penge på det. Men alt tyder på, at det kommer til at ske nu. Vi har brugt tid på at finde de rigtige kanaler, nu har vi fundet opskriften, lamperne er UL-sikkerhedsgodkendt, vi er blevet foreskrevet til rigtig mange projekter, og lige nu, synes vi faktisk, vi forstår det amerikanske marked bedre end det danske. Så tingene tegner lyst”, lyder det fra Esko, der fortæller, at en lille kuriøs men absolut betydende ting er, at i USA foregår 70 pct. af alt handel med checks, og da de danske banker ikke længere modtager checks, måtte man finde en anden måde at løse det problem på…

Nordisk design med bløde former

Esko forklarer selv sit lampedesign som enkelt og nordisk men med bløde former.

”Jeg synes ganske enkelt, designet var blevet for stramt og kedeligt. Derfor arbejder vi nu med lidt mere venlige, blødere former, der dog stadig er enkle og nordiske”.

Designet kombinerer det æstetiske med det funktionelle, og selv om kollektionen nu rummer 33 modeller, har Esko 10-15 nye lampedesigns, som verden endnu ikke har set, i skuffen.

”Jeg elsker at udvikle og opfinde – jeg kan simpelthen ikke lade være…, og netop derfor glæder jeg mig også rigtig meget til at præsentere lysmaskerne for kunderne. Alt andet lige er der noget givende ved at kunne hjælpe folk”, lyder det fra Esko, og han slutter af med at sige: ”Kvantespringene sker ofte, når nye mennesker med ny viden og en anden baggrund kommer ind i en branche. Det var det, jeg gjorde, og det er netop det, jeg gør: Ser tingene på en nye måde”. 

På eget lyslaboratoriet udvikler og producerer Esko Desing lysterapimasker, der sælges under navnet Revitalux.

Esko Design laver eksklusive kvalitetslamper med integreret LED lys.
Virksomheden har en kollektion bestående af 33 lamper - én af dem ses her.