Formland skal være en indkøbsmesse

Formland forventer mindst 300 udstillere, hvoraf en stor del er FAGA’s medlemmer, og mindst 10.000 besøgende til messen. Og der er lagt op til, at udstillerne får en god messe. Flere udenlandske besøgende, flere sjællandske besøgende og flere nye tiltag er blandt årsagerne til det.

Af Pia Finne

Formland har en målsætning om 300 udstillere og 10.000 besøgende fra 4.000 butikker til messen i februar. Flere udenlandske indkøbere primært fra Tyskland forventes og flere sjællandske besøgende, og målet er at være en indkøbsmesse, der er inspirerende for både indkøbere og for udstillere.

Det fortæller projektchef Henriette Træholt, og hun er meget fortrøstningsfuld i forhold til, at man vil nå sine mål.

”De seneste to messer har vi meldt vores mål ud, og begge gange har vi ligget komfortabelt over målet. At have fremgang på alle parametre forpligter naturligvis, og det betyder, at der skal arbejdes for at skabe endnu bedre resultater, men det gør vi også”, fastslår hun.

Faktisk havde messen i august den højeste udstillertilfredshed nogensinde.

”Glade udstillere smitter af”, lyder det fra Henriette Træholt, der samtidig understreger, at hun fornemmer en anderledes optimisme i markedet.

”Især har Formland de seneste to gange i 2015 været succesoplevelser, og det bliver vi naturligvis målt på, når en udstiller skal bestemme sig for, hvor de skal købe deres stande”.

Fokus netop nu er naturligvis på messen i februar, men Henriette Træholt fortæller også, at man allerede nu arbejder med messen til august, der jo traditionen tro er den største med segmenter som isenkram og belysning, der ikke er at finde i februar.

Nordic Buzz
Blandt de succes’er, der gentages fra august er Nordic Buzz, hvor unge iværksættere og designere kunne vise deres arbejde.

”De unge, der var en del af Nordic Buzz i august, er nu med på det, vi kalder for Next Stage, mens nye, unge designere denne gang fra Danmark såvel som fra England og Tyskland udstiller på Nordic Buzz”.

Henriette Træholt mener klart, at Norcis Buzz er med til at give de mere etablerede udstillere ny inspiration, og hun opfordrer FAGA’s medlemmer til at kigge forbi og få en snak med de unge talenter. Men også de besøgende får noget super interessant at kigge på.

”Vi vil gerne være med til at hjælpe vækstlaget på vej. Dels fostrer vi nye udstillere til os selv, og dels kan vi skabe god matchmaking mellem de unge og de etablerede virksomheder. I bund og grund mener vi, det er en forpligtelse, vi har; at hjælpe de nye i branchen på vej”.

Design, kunsthåndværk, og accessories er alle områder, der vækster, og det samme gør delikatesser, som man har kæmpestor succes med, ikke mindst fordi mange interiørbutikker i dag har en voksende delikatesseafdeling. Smykker, tasker og lædervarer er også i kraftig vækst – også her bl.a. fordi designbutikkerne har udvidet sortimenterne.

Trendzonerne
I såvel ind- som udland er Formland kendt for sine trendzoner, og faktisk hører Henriette Træholt ofte, at netop trendzonerne er blandt årsagerne til at ikke mindst udenlandske indkøbere kommer til Herning. Og denne gang går Formland japansk.

I mere end 1.000 år har man i Japan hyldet forårets komme med festivalen Sakura, når kirsebærtræerne stod i fuldt flor. Til februar er det således foråret og nordisk-japansk design, der er i centrum, når Formland Spring holder forårsfestival.

”Inspiration fra Japan har været en væsentlig forudsætning for dansk kunst, design og arkitektur i det 20. århundrede og desuden for Danmarks status som design-nation. På Formland Spring Festival stiller vi skarpt på fusionen af den nordisk-japanske forbindelse og den æstetik, vi deler”, fortæller drivkraften bag udviklingen af Formland Springs inspirerende trendzoner, stylist og trendekspert Anette Eckmann.

På trendzonerne kan Formlands besøgende suge til sig af inspiration og viden, de kan integrere i egne butikker. Både når de skal indrette butikkerne, og når de skal have inspiration til nye produkter. Men også udstillerne og dermed FAGA’s medlemmer kan hente inspiration – måske til nye produkter – men ikke mindst til POS-materiale og merchandising i foråret og sommeren.

”For trendzonerne er rige på overraskelser, nytænkende produkter og ikke mindst events”, siger projektchef på Formland, Henriette Træholt, MCH Messecenter Herning.

Trendzonen O-Ha-Yoo, som betyder ”Hej” på japansk, viser et miks af japansk håndværk og skandinavisk formsprog. Området fokuserer på detaljen og den høje håndværksmæssige kvalitet, der kendetegner både nordisk og japansk design.

På Food & Tea Festival findes Chado Tea Temple og Yutaka Sushi, hvor man kan lade op i smukke omgivelser med mulighed for at nyde en kop velbrygget te eller lækker sushi. Desuden kan man opleve gratis foredrag samt te-smagninger og gøre sig klogere på te, siger Henriette Træholt.

Også gratis workshops er at finde bl.a. om ikebana og origami, der måske også kan give inspiration til udstillernes markedsføringsmateriale.

”Men Formland er ikke mindst en indkøbsmesse, hvor der bliver handlet, og hvor butikkerne kommer for at købe ind”, siger Henriette Træholt, der ser yderst positivt på fremtiden.

”Det er klart, når vi har så mange glade og tilfredse udstillere såvel som besøgende”.

På messen i august havde man 25 pct. fremgang i antallet af sjællandske butikker, og det forventer man i hvert fald at fastholde denne gang.

”De tiltag, vi har gjort, mod de sjællandske butikker, bærer nu frugt, og vi fortsætter med særfly og ekspresbusser til fornuftige priser, så så mange indkøbere som muligt får lyst til at besøge messen til glæde for udstillerne”.


I Japan hylder man forårets komme med festivalen Sakura, hvor kirsebærtræerne står i fuldt flor.
Når Formland Spring åbner til februar er det netop foråret og nordisk-japansk design, der er i centrum.


På Formland Spring afholdes Food & Tea Festival. Her kan besøgende lade op med en kop velsmagende te
i Chado Tea Temple eller med lækker sushi hos Yutaka Sushi. Man kan også opleve gratis foredrag samt
te-smagninger og blive klogere på te.