Har agenten altid krav på goodwillgodtgørelse ved ophør?

Hvordan er reglerne for agenter indenfor branchen for gaveartikler mv.

I 1990 vedtog Folketinget en lov, der giver selvstændige handelsagenter krav på godtgørelse, hvis de har opbygget en kundekreds, som agenturgiveren kan nyde godt af, også når samarbejdet med agenten er ophørt.

Reglerne gælder i dag for alle agenter inden for bl.a. gaveartikelbranchen, uanset hvornår kontrakten er under­skrevet. Agenternes krav på godtgø­relse er ikke en uvæsentlig udgift, når samarbejdet med agenten ophører, da det i værste fald kan beløbe sig til, hvad der svarer til 1 års samlet vederlag udbetalt til agenten i perioden forud for ophøret. Efter reglerne skal godt­gørelsen beregnes som et gennemsnit af de seneste års indtjening forud for ophøret.

Agenturgivere – her gaveartikelleve­randører – har dog grund til at være opmærksomme på, at der kan være en række konkrete forhold, der gør, at agenten ikke har krav på hverken hel eller halv godtgørelse.

Betydningen af, hvem der opsiger samarbejdet?

Er det agenten selv der opsiger samarbejdet, da er udgangspunktet, at agenten ikke kan kræve nogen goodwillgodtgørelse. Opsiger agenten imidlertid pga., at agenturgiver ikke har opfyldt sin del af aftalen, fx ikke har be­talt provision, levereret varer eller an­dre væsentlige forhold, da vil agenten alligevel kunne kræve godtgørelse, da opsigelsen skyldes agenturgivers for­hold. Agenten mister dog typisk retten til godtgørelse, hvis han ikke forinden giver agenturgiveren en frist til at rette for sig, eller hvis misligholdelsen ikke er meget væsentlig.

Agenten kan derimod ikke, efter for­godtbefindende, opsige samarbejdet og samtidig tro, at han kan få udbetalt godtgørelse. Kun hvis det er rimeligt begrundet i enten agentens alder eller heldbred, vil han være undskyldt. Det følger af en konkret bedømmelse, hvornår det er rimeligt begrundet, men normalt vil det være ved opnåelse af normal pensionsalder i det land, hvor agenten bor, eller hvis agenten enten erklæres uarbejdsdygtig eller langtids­sygemeldes.

Er det gaveartikelleverandøren der vælger at opsige agenten, da skal leverandøren som udgangspunkt betale godtgørelse, med mindre ophøret er begrundet i agentens væsentlige mis­ligholdelse af agenturet. Leverandøren skal dog kun betale godtgørelse i det omfang, agenten enten har hvervet nye kunder, eller har udviklet samar­bejdet med gamle kunder i væsentligt omfang. Det er samtidig en betingelse, at leverandøren fortsat vil have glæde af disse kunder, også efter agenten er ude af billedet. Vælger kunderne fx at følge agenten i stedet for leverandøren, eller hvis kunderne ikke længere er løn­somme, da kan leverandøren i mange tilfælde slippe for at skulle udrede hel eller halv godtgørelse.

Faktorer der har betydning for godt­gørelsens størrelse

Selvom agenten opfylder de grund­læggende betingelser for at få udbetalt goodwillgodtgørelse, da er der i mange tilfælde grund til sætte godtgørelsen til et mindre beløb end det maksimale beløb svarende til et års gennemsnitligt vederlag. I disse tilfælde skal der fore­tages en samlet rimelighedsvurdering. Der kan her bringes mange faktorer i spil. Har eksempelvis agentens om­sætning været faldende, har agentens provision været ekstraordinær høj i forhold til branchekutyme, har agenten i et vist omfang ikke passet agenturet, alene været tilknyttet i en kort periode, eller har agenten gjort sig ”utilbens” forud for samarbejdets ophør, da vil der typisk blive foretaget reduktion af godtgørelsens størrelse. Gør det omvendte sig gældende, vil det typisk tale for, at der ikke sker reduktion af godtgørelseskravet.

Sammenfatning

Da der er tale om beskyttelsesregler, til fordel for agenter, anbefales det generelt agenturgivere og leverandører at søge råd forud for, at man vælger at bringe et agenturforhold til ophør og ikke først efterfølgende.

Kontakt:
JØRGEN LYKKEGAARD
PARTNER, ADVOKAT (H)
MOBIL+45 51 26 28 97
E-MAIL JLY@TVC.DK