Hvordan påvirker Brexit din virksomhed?

Storbritanniens beslutning om at forlade EU kommer utvivlsomt til at påvirke enhver dansk virksomhed, der eksporterer til Storbritannien. Men hvad kan du forvente, at Brexit kommer til at betyde for netop din virksomhed?

- Skrevet af Pia Finne

”Det er mit indtryk, at dansk eksport generelt er klar til Brexit. Og ligesom danske virksomheder generelt var gode til at risikoafdække mod det faldende pund forud for afstemningen, vil de også fremadrettet agere fornuftigt i forhold til de risici, vi ser i Storbritannien. F.eks. at pundet potentielt kan fortsætte med at falde”, det mener Jørgen Lund Lavesen, adm. direktør i Atradius. 

Han mener dog også, at det selvmål, Theresa May og de Konservative lavede forleden, bestemt ikke har gjort det nemmere at arbejde med Brexit for virksomheder som FAGA’s medlemmer.

”Det er lidt som at spille tennis i mørke. Men danske virksomheder er meget agile, parate, velforberedte og hurtige på aftrækkeren. Dog er der ingen tvivl om, at det bliver mere mudret med mange handels- og toldregler, som man selvfølgelig skal have godt styr på, ligesom jeg vil anbefale, at man holder ekstra godt øje med sine engelske kunder, for jeg tror på, at antallet af konkurser i England vil stige over tid”, lyder det fra Jørgen Lund Lavesen.

”Den britiske økonomi har været bemærkelsesværdigt modstandsdygtig siden afstemningen om at forlade EU, men nu et år efter Brexit-afstemningen bliver væksten i stigende grad udfordret. Inflationen er den største synder, da den reale lønvækst er blevet negativ. Det klemmer husstandens købekraft, og det ses bl.a. ved, at de britiske insolvenser er steget siden 3. kvartal 2016 og ikke mindst forventes at stige med 6 pct. i år og 8 pct. næste år. Insolvenserne forventes at være koncentreret om de forbrugsorienterede sektorer – altså detailhandlen og i de brancher, der er afhængige af importerede materialer som eksempelvis byggeriet”, forklarer Jørgen Lund Lavesen, der desuden ser en tendens til, at antallet af insolvenser i 2017-2018 vil være højere i de lande med tætte økonomiske bånd til England som Holland, Irland og Belgien, end hvis der ikke var Brexit.

Han slår i øvrigt fast, at når de valutasikringskontrakter, der er blevet indgået, udløber, skal nye indgås på lavere kursniveauer for pundet, hvilket stiller danske eksportører dårligere, idet det slider på dækningsbidraget og dermed på indtjeningen.

Jørgen Lund Lavesen mener dog ikke, man skal ”vinke farvel” til de 77-78 mia. kr., der hvert år eksporteres for til England. ”Jeg tror på en handelsaftale. Vi har to år til at forberede den. Vi er jo ikke i krig, og alle fredelige lande ved, at den bedste form for sameksistens er samhandel”.

Dyrere varer

På et eksportseminar, som kreditforsikringsselskabet Atradius holdt om blandt andet handelsrisici i Storbritannien, lød det, at foreløbigt har den største påvirkning siden Brexit-valget været det kraftigt devaluerede pund. Over for euroen og kronen er pundet svækket med omkring 20 pct., hvilket har gjort danske eksportvarer dyrere. Men de økonomiske nøgletal i Storbritannien ser fortsat sunde ud og i stand til at understøtte fremtidig vækst.

”Mange kommentatorer spåede øjeblikkelig recession, hvis man stemte ja til Brexit. Virkeligheden har imidlertid været, at økonomien har været robust i tredje og fjerde kvartal af 2016. Fremtidig vækst vil dog i høj grad afhænge af udfaldet af de forestående forhandlinger, vurderer Michael Thomas, der er Risk Director for Atradius i Storbritannien og ansvarlig for kreditvurderingen af britiske virksomheder.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik steg dansk eksport til Storbritannien faktisk med 1 mia. kr. i andet halvår af 2016 – efter Brexit-afstemningen – sammenlignet med samme periode året før. Fremtidig eksport er dog behæftet med en masse spørgsmålstegn, erkender Michael Thomas:

”Forhandlingsprocessen er allerede sat i gang, og jeg er optimistisk om, at begge sider af bordet vil være klar på at indgå kompromisser, for at påvirkningen fra Brexit i sidste ende begrænses så meget som muligt. En toårig periode er meget optimistisk. Mange vurderer, at det vil tage meget længere tid – helt op til seks til ti år. Jeg deler det synspunkt, at det bliver særdeles udfordrende at nå på to år, og at vi formentlig vil se en årelang overgangsaftale, der vil bane vejen for en endelig Brexit-aftale,” siger Michael Thomas og påpeger, at det vil give danske virksomheder godt med tid til at forberede sig på ændrede vilkår.

Den britiske risikoekspert står ikke alene med sin antagelse. Faktisk går Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie, endnu længere og stiller spørgsmålstegn ved, om Brexit overhovedet bliver til noget. 

”Denne forhandlingsproces kommer til at tage mange år. I mellemtiden kommer der nye stemmeberettigede unge - og færre ældre, der ved Brexit-valget vægtede højt på farvel-siden. Til den tid vil befolkningen sandsynligvis forlange en ny folkeafstemning. Så jeg føler mig bestemt ikke overbevist om, at Brexit overhovedet bliver gennemført,” sagde Henrik Drusebjerg, der var key note speaker på Atradius’ eksportseminar.

Michael Thomas erkender de mange spørgsmålstegn, men ser fortsat en endelig Brexit-aftale som det klart mest sandsynlige udfald. Hans bud er, at et endeligt britisk farvel til EU vil betyde øget administration, som vil koste tid og penge for danske eksportører. En decideret importtold ligger dog ikke i kortene. Hans hovedbudskab på seminaret var, at der er mange mulige udfald af Brexit, og at eksportvirksomheder bør være opmærksomme på dette, men stadig udnytte de mange muligheder, det britiske marked repræsenterer.