Skab din egen hjemmeside

Rigtig mange af FAGAs medlemmer har en hjemmeside i dag, og dem, der ikke har, overvejer uden tvivl at få det. At skabe en god hjemmeside kræver, at man tænker sin virksomhed, kundernes behov og de krav, man selv stiller til sin hjemmeside igennem. Men det behøver ikke koste en formue…. Vi giver gode råd til såvel etablering og indhold samt til, hvordan man gør siden synlig på nettet.

- Skrevet af Pia Finne

Som virksomhed i gave- og brugskunstbranchen kommer man ikke uden om nettet i dag. Det er her, kunderne søger efter dit telefonnummer, det er her, de søger efter nye brands, der ser ud til at matche lige præcis den stil, man ønsker, og det er her, der hentes ny inspiration.
En god hjemmeside er en hjemmeside, hvor kunden på intet tidspunkt føler: Gad vide, hvor jeg finder det ene eller det andet?
Derfor er det super vigtigt, at dit firma har en hjemmeside, der rummer de rigtige oplysninger, er let at finde rundt i, og at den er optimeret, så den dukker op, når en potentiel kunde søger på firmaets navn og f.eks. den by, den ligger i.

Der er tre ting, man skal tage stilling til, inden man går i gang med sin nye hjemmeside.
  1. Formålet med hjemmesiden. Skal den tiltrække flere nye kunder, eller skal den blot give information om navn, adresse, brands med videre.
  2. Vælg indhold, der matcher formålet. Skal indholdet være statisk. Det vil sige information, om hvad virksomheden kan tilbyde, eller skal den være dynamisk med nyheder, der skal opdateres. Er den det, så skal der investeres tid og energi i hjemmesiden, for en dynamisk hjemmeside SKAL holdes ajour. Hellere en statisk hjemmeside end en dynamisk hjemmeside, der ikke opdateres.
  3. Sæt dig foran computeren og forestil dig, du er i kundens sted. Hvad kræver du selv af en hjemmeside. Bl.a. skal din virksomhed helst komme frem som noget af det første, når der søges på f.eks. Goggle. Det kaldes søgemaskineoptimering.

Sørg for at blive set

Når man opbygger sin hjemmeside er det vigtigt, at firmaets navn står på forsiden, ligesom man skal sørge for gode søgeord; indretning, mode, gaver, design med videre, og det skal ligge som tekst ikke som billeder, f.eks. logoer, der er klippet ind, for Google søger på tekst ikke på billeder!
Hvis man virkelig gerne vil findes, kan man købe en goggle advert ved at skrive google advert i søgefeltet, og for 200 kr. om måneden kan man sikre, at firmaet dukker op, når der søges på navnet.
Man får i øvrigt også en mail med den respons, der har været på siden.


Lav en side der er bedre end konkurrenternes

I princippet handler det om, at din hjemmeside skal være bedre end dine konkurrenters. Og det behøver ikke koste en formue.
Den letteste og billigste måde er, at gå ind på sit webhotel som f.eks. den danske meebox.net, der høster stor anerkendelse, og i administrationssystemet finde det sted, hvor der står one-click install. Her installerer man et program, der hedder wordpress.org, et gratis open source program, der gør det muligt at lave sin egen hjemmeside.
Og hjemmesider, man kan lave via wordpress, er langt hen ad vejen lige så gode som dem, man kan købe i dyre domme.


Vælg en skabelon, det er nemt og billigt

”Du kan få en designer til at lave en hjemmeside for 10.000 kr. På Wordpress, kan man vælge en gratis løsning, der ofte er designet af gode amatører, eller man kan vælge at betale 35-40 dollars og så få en hjemmesideskabelon, der er designet af professionelle mennesker og derfor af en generelt højere standard”, lyder det fra en ekspert på området.
En anden fordel ved at købe en skabelon er, at der er support på den, og man får adgang til et forum, hvor man kan stille spørgsmål.
Det kan være, man vil have tre kolonner i stedet for en, eller at man vil have en kontaktformular ind på hjemmesiden. Alt det kan man hente hjælp til. De tusindvis af templates (skabeloner) er opdelt i temaer, og det er næsten umuligt ikke at finde noget, man kan lide.
Modargumenterne i forhold til at bruge Wordpress kan være, at man kan risikere, at andre kan købe den samme hjemmeside. Men der er så mange tusindvis af muligheder, så det næsten er umuligt, at to virksomheder inden for samme område, vælger den samme template.
Og for 5 dollars kan man få et logo lavet også via Wordpress.
Man skal bare give dem så mange informationer, som man kan, så får man et forslag, og vælger man sin samarbejdspartner ud fra de ratings, der er givet på siden, går det aldrig helt galt. 
Det eneste ”tekniske” er, når temafilerne skal uploades til webhotellet via et ftp-program.
Men det er ikke sværere end at én med almindeligt godt kendskab til computere kan klare det.


Overblik

Når hjemmesideskabelonen er uploaded, og man skal i gang med at skabe siden, er af kodeordet OVERBLIK. 
Overvej alt indhold: Er det nødvendigt, vil det gavne nogen eller noget? Og kan man ikke svare bekræftende på disse spørgsmål, skal det ikke med.
F.eks. kan man sige, at en chatside hos en leverandør af design og indretning er unødvendig, hvorimod nem adgang til en forhandleroversigt er vigtigt!
Og så skal hjemmesiden være nem at arbejde med for brugeren. Det er ikke meningen, det skal være en udfordring, at finde oplysningerne.


Husk at google din virksomhed

En anden god idé er med jævne mellemrum at google sin egen virksomhed for at se, hvor højt oppe på søgesiden, den ligger. Og ligger den for langt nede, skal siden optimeres. Det vil sige, at man sørger for at skrive ord som tøj og mode og butikkens navn og adresse, endnu flere gange på siden. Jo flere gange søgeordene findes på siden, jo højere kommer den nemlig op i søgerækken.
Og så er det en god idé, at lade kunder og andre teste og kommentere virksomhedens hjemmeside med jævne mellemrum, og bruge kritikken konstruktivt.


Lad siden afspejle dit image

Generelt kan siges, at man skal sørge for, at hjemmesiden afspejler virksomhedens image, og derfor handler det meget om, at man lytter til sig selv og måske til en ekspert.
Man skal også gøre sig klart, om man vil have musik på sin hjemmeside, og vælger man det, skal man sikre sig, at det let kan slås fra, og man skal gøre op med sig selv, om man vil benytte Flash og Java. Det kan skabe nogle mere dynamiske og levende sider, men det er også sværere at opdatere.
Så tænk hjemmesiden igennem, upload de nødvendige skabeloner, og så er der i princippet ingen undskyldning for ikke at gå i gang. Hellere i dag end i morgen!
 
Det koster det!  
Hosting hos et webhotel 10 kr. om måneden
Templage hos Wordpress (35-40 dollars) 1 x ca. 200 kr.
Designet logo (5 dollars) 1 x ca. 30 kr.
 

De 8 hjemmeside-synder:

  1. En hjemmeside, der ikke er søgemaskineoptimeret
  2. En uopdateret hjemmeside
  3. En hjemmeside, der fremstår rodet. Enkelhed fremmer forståelsen
  4. En hjemmeside, der er svær at navigere rundt i
  5. En hjemmeside, der ikke er gennemtænkt
  6. En hjemmeside med for mange unødvendige features
  7. En hjemmeside, der ikke er testet
  8. Musik, der ikke kan slås fra