Vil du ind på det engelske marked? så er nu et godt tidspunkt!
”Danmark og danske produkter er populære lige nu. Vi har set Borgen og Forbrydelsen, og 1864 har lige haft stor succes. Det åbner døre, og den medvind skal vi bruge. Samtidig er der vækst på det britiske marked”, siger Helle Sejrsen Myrthue, chef for handelsafdelingen på den danske ambassade i London.
- Skrevet af Pia Finne
”Vores største målgruppe er de små- og mellemstore virksomheder, der har brug for hjælp til at komme ind på det engelske marked. Det kan eksempelvis være i forhold til at finde en agent eller anden samarbejdspartner, eller det kan være i forhold til at arrangere en fællesstand for en branche på en relevant messe”. Det fortæller Helle Sejersen Myrthue, handelschef i handelsafdelingen på den danske ambassade i London, hvor FAGA's bestyrelse var på visit i foråret.
I forhold til at finde samarbejdspartnere, kan handelsafdelingen således identificere og søge efter de rigtige personer til jobbet, og der kan sættes møder op på ambassaden eller ude hos agenterne.
”Det er blandt de positive ting, vi kan hjælpe danske virksomheder med, men vi går også ind og hjælper, hvis en dansk virksomhed, der allerede er etableret på det engelske marked, ender i en tvist. Her kan vi rådgive om, hvordan man håndterer det. Det kan være alt fra en agent, der ikke er god nok eller ikke sælger nok, til en dårlig betaler”.
Generelt kan det siges, at medarbejderne på den danske ambassade i London kender det engelske marked, og på ambassaden sidder faktisk en person, der specifikt beskæftiger sig med mode og design. Man køber sig med andre ord til en ressource hos nogen, der har prøvet det før, som kender markedet, og som ofte har haft en opgave inden for et tilsvarende segment før.
”Det er ikke raketvidenskab. Men et godt netværk, erfaring fra markedet og en masse benarbejde”, lyder det.
Sidst men ikke mindst får man en ressource i forhold til sproget.
”Selv om man ikke tror det, kan sproget faktisk godt være en barriere. Netop fordi de fleste danskere taler godt engelsk, men alt andet end lige skriver briterne det bedre, og der kan opstå forviklinger i forhold til det skriftlige”, fortæller Helle Sejersen Myrthue.
Vi rådgiver gerne
Helle Sejersen Myrthue pointerer også, at alle virksomheder er velkomne til at kontakte handelsafdelingen med spørgsmål.
”En stor del af vores job er at rådgive danske virksomheder. Vort job er at sørge for at få øget den danske eksport, så vi melder ud, hvis vi ikke mener, et produkt kan holde, for det er vigtigt for os, når vi går i gang, at det lykkedes. Ydermere får alle, der er i kontakt med os, et spørgeskema. Og vi samler på de gode udtalelser”, siger Helle Sejersen Myrthue med et smil.
Hvert år hjælper handelsafdelingen på den danske ambassade godt 200 virksomheder. Ca. 20 pct. af dem arbejder inden for design, møbler og boligindretning.
”Vi har kunnet mærke, at det har været hårde tider. Virksomhederne har konsolideret sig og har ikke satset på nye markeder. Men nu fornemmer vi, at der atter er ved at ske noget på designområdet. Samtidig er kursen på pund høj lige nu, hvilket er fordelagtigt, hvis man vil eksportere varer til Storbritannien – og der er vækst i Storbritannien. Så der er mange ting, der peger i den rigtige retning”.
Det koster det
Indledende møder med handelsafdelingen på ambassaden i London er gratis, og ambassaden hjælper gerne med telefoniske råd og vejledning.
Indleder man et samarbejde om evt. at finde en agent eller andet, er timeprisen kr. 945.
”Men langt de fleste små og mellemstore virksomheder, vi samarbejder med, benytter sig af Eksportrådets tilskudsprogrammer. Der findes en Markedsinformationspakke, hvor man i samarbejde med det væksthus, man tilhører, får 10 timers gratis rådgivning. Giver det et positivt resultat, kan man søge om en regulær eksportpakke, der omfatter 50 timers hjælp, råd og vejledning med 35 pct. tilskud. Det vil sige, at prisen ligger på omkring 30.000 kr., forklarer Helle Sejersen Myrthue. Og det må siges at være penge givet godt ud, hvis man har planer om, at etablere sig på det britiske marked.
I øvrigt kan man også benytte ambassaden til større events og seminarer, som eksempelvis Broste Copenhagen gjorde det forleden, hvor hele ambassadens kantine var omdannet til showroom, og hvor de havde besøg af godt 100 gæster dagligt i nogle dage.
”At det holdes på ambassaden giver virksomheden og arrangementet en blåstempling, og så synes mange også, det er spændende at komme på ambassaden”, siger Helle Sejersen Myrthue.
Kulturelle forskelle
Helle Sejersen Myrthue fortæller, at der er kulturelle forskelle, man skal tage hensyn til.
”En af mine kæpheste er, at vi i Danmark er meget direkte. Det kan vi komme af sted med, når vi taler, men skriver man et brev eller en mail til en englænder på den måde, vil det ikke blive positivt modtaget. ”Please” findes ikke på dansk, men det er meget vigtigt at bruge det”.
Så skriver man et brev eller en mail til en brite, foreslår hun, at man skriver det, og så læser det igennem igen og fylder høflighedsfraser på. Også selv om man lige har talt med vedkommende.
”Danskerne kan på grund af deres direkte facon godt have lidt svært ved at tyde briterne. Briterne anstrenger sig for at være høflige, de vil gerne have, at du er glad, og at du synes, det var et godt møde, I havde, og de siger ikke, at de ikke er enige med dig. Det skal du læse mellem linjerne og tolke dig frem til”.
Helle Sejersen Myrthue fortæller også, at man ikke skal forvente, at en englænder reagerer prompte på en henvendelse.
”Storbritannien er et land, som mange rigtig gerne vil handle med, og de får mange henvendelser. Så selv om man ikke får svar øjeblikkeligt, skal man sørge for at følge op”.
Dog kan det være svært at komme igennem til den rigtige person. For har man ikke et navn, kommer man ikke igennem. Det er her, handelsafdelingen bl.a. kan hjælpe….
Men når alt kommer til alt, er Helle Sejersen Myrthue positiv i forhold til at lancere danske produkter på det engelske marked.
”Danmark og danske produkter er populære lige nu. Vi ser Borgen og Forbrydelsen, og 1864 har lige haft stor succes. Det åbner døre, og den medvind skal vi bruge. Der er vækst på det engelske marked, og Danmark er ”in”, så lige nu er et godt tidspunkt at overveje eksport til Storbritannien”.
Kontaktoplysninger: Helle Sejersen Myrthue, chef for handelsafdelingen på den danske ambassade i London, tlf: +44 2073330220, email: hemyrt@um.dk
Ambassade i London lægger gerne lokaler til større events og seminarer, det har bl.a. Broste Copenhagen benyttet sig af